ßßß
Składniki:2 porcjeKaczka:2 piersi kaczkiok. ¾ łyżeczki tymiankupieprzsólGlazura sojowo-klonowa:2 łyżki syropu klonowegołyżka sosu sojowego½ łyżeczki słodkiej paprykiłyżeczka oliwy z oliwekZapiekane warzywa:pół batata3 ziemniakipół cukiniipapryka czerwonałyżeczka oregano½ łyżeczki ziół prowansalskichłyżka oliwy z oliwekszczypta soliWykonanie:Ziemniaki, batata i cukinię kroimy w grubą kostkę. Paprykę oczyszczamy i kroimy w większe cząstki. Warzywa posypujemy ziołami oraz solą i przekładamy do płytkiej formy do pieczenia. Całość polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C na ok. 60 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.Kaczkę myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę.Piersi nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem. Na zimnej patelni układamy piersi skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu przez ok. 6-7 minut (skórka powinna być zarumieniona). Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 3 minuty.Wszystkie składniki glazury mieszamy w miseczce.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Piersi smarujemy glazurą układamy skórą do dołu i pieczemy 5 minut. Następnie przewracamy piersi skóra do góry ponownie smarujemy glazurą i pieczemy jeszcze 3 minuty.Wyjmujemy z piekarnika przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut, aby mięso odpoczęło.Piersi z kaczki kroimy na plasterki i podajemy z pieczonymi warzywami.Smacznego!
