Wykonanie
„Nad rzeczką opodal krzaczka, mieszkała
kaczka dziwaczka…” znacie to? :) Ostatnio odkurzyłam parę
hitów z dziecięcych lat, żeby
mieć co podśpiewywać
synkowi ;) A, że jakoś tak
kaczka dziwaczka wbiła mi się do głowy, to idąc za ciosem postanowiłam podać też ją na stół. Szybkie a zarazem wykwintne danie. Delikatna, soczysta pierś kacza w słodkiej, lepkiej glazurze z pieczonymi warzywami. Po raz kolejny utwierdziłam się w przekonaniu, że
kaczka jest pyyyyszna i wcale nie trudna w przygotowaniu!

Składniki:2 porcje
Kaczka:2 piersi
kaczkiok. ¾ łyżeczki
tymiankupieprzsólGlazura
sojowo-klonowa:2 łyżki
syropu klonowegołyżka
sosu sojowego½ łyżeczki
słodkiej paprykiłyżeczka
oliwy z oliwekZapiekane warzywa:pół
batata3
ziemniakipół
cukiniipapryka czerwonałyżeczka
oregano½ łyżeczki
ziół prowansalskichłyżka
oliwy z oliwekszczypta
soliWykonanie:
Ziemniaki,
batata i
cukinię kroimy w grubą kostkę.
Paprykę oczyszczamy i kroimy w większe cząstki. Warzywa posypujemy
ziołami oraz
solą i przekładamy do płytkiej formy do pieczenia. Całość polewamy
oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C na ok. 60 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Kaczkę myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kratkę.Piersi nacieramy
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Na zimnej patelni układamy piersi skórą do dołu i smażymy na średnim ogniu przez ok. 6-7 minut (skórka powinna być zarumieniona). Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 3 minuty.Wszystkie składniki glazury mieszamy w miseczce.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Piersi smarujemy glazurą układamy skórą do dołu i pieczemy 5 minut. Następnie przewracamy piersi skóra do góry ponownie smarujemy glazurą i pieczemy jeszcze 3 minuty.Wyjmujemy z piekarnika przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut, aby
mięso odpoczęło.Piersi z
kaczki kroimy na plasterki i podajemy z pieczonymi warzywami.Smacznego!

