ßßß
Składniki:prostokątna blaszka o wymiarach ok. 24x28cm (wtedy piernik będzie mocno wyrośnięty) lub o wymiarach 39x23cm (bardziej płaski)4 szklanki mąki2 szklanki cukru2 szklanki mleka1 szklanka oleju rzepakowego6 średniej wielkości jajek1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub powideł2 łyżeczki sody2 łyżeczki kakao2 łyżeczki cynamonu2 małe lub 1 duży cukier wanilinowy1 duże opakowanie przyprawy do piernika100 g skórki pomarańczowejorazczekoladowa polewaWykonanie:W dużej misce ubijamy jajka, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mleko i olej. Po chwili dodajemy dżem lub powidła.W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę, kakao, cynamon i przyprawę do piernika. Cały czas miksując dodajemy suche składniki do mokrych.Po całkowitym połączeniu się wszystkich składników dodajemy skórkę pomarańczową. Mieszamy ręcznie.Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Piernik pieczemy ok. 1 godziny (blacha 39×23 cm) lub ok. 1 , 5 godziny (blacha 24×28 cm). Podczas pieczenia sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem. Jeśli jest suchy, to piernik jest gotowy.Po lekkim przestygnięciu polewamy ciasto polewą czekoladową.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ