Wykonanie
Jest kilka elementów z okresu Świąt Bożego Narodzenia, które dobrze pamiętam i wspominam z dzieciństwa :) Dzika radość z otwierania prezentów, spacery z dziadkiem na sanki i smak piernika babci Werci :) Na ten piernik czekałam z niecierpliwością i objadałam się nim co roku. Teraz, co roku piekę go sama i cieszę się, że
mogę kontynuować rodzinną tradycję i dalej raczyć
bliskich smakiem, który sprawił jak dobrze ja zapamiętałam Święta. W tym roku eksperymentalnie dodałam
skórki pomarańczowej i eksperyment ten uznaję za udany :) Jest w nim też dodatek
oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto odwrócić myślenie o nim, bo może to nam wyjść tylko na zdrowie :) Dla wielbicieli nuty alkoholowej – polecam wersję z Guinessem :)

Składniki:prostokątna blaszka o wymiarach ok. 24x28cm (wtedy piernik będzie mocno wyrośnięty) lub o wymiarach 39x23cm (bardziej płaski)4 szklanki
mąki2 szklanki
cukru2 szklanki
mleka1 szklanka
oleju rzepakowego6 średniej wielkości
jajek1 słoik
dżemu z czarnej porzeczki lub powideł2 łyżeczki
sody2 łyżeczki
kakao2 łyżeczki
cynamonu2 małe lub 1 duży
cukier wanilinowy1 duże opakowanie
przyprawy do piernika100 g
skórki pomarańczowejoraz
czekoladowa polewaWykonanie:W dużej misce ubijamy
jajka, dodajemy
cukier,
cukier wanilinowy,
mleko i
olej. Po chwili dodajemy
dżem lub powidła.W drugiej misce mieszamy ze sobą
mąkę,
sodę,
kakao,
cynamon i
przyprawę do piernika. Cały czas miksując dodajemy suche składniki do mokrych.Po całkowitym połączeniu się wszystkich składników dodajemy
skórkę pomarańczową. Mieszamy ręcznie.Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Piernik pieczemy ok. 1 godziny (blacha 39×23 cm) lub ok. 1 , 5 godziny (blacha 24×28 cm). Podczas pieczenia sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem. Jeśli jest suchy, to piernik jest gotowy.Po lekkim przestygnięciu polewamy ciasto
polewą czekoladową.Smacznego!


Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ