ßßß
Składniki :2 jajka4-5 łyżek stołowych dżemu z czarnej porzeczki1/2 szklanki cukru1 pełna szklanka mąki1/4 szklanki mleka1/4 szklanki olejupo 1 łyżeczce: kakao, cynamonu i sodygarść rodzynekPolewa:50 g czekolady gorzkiej2 łyżki stołowe mlekaSposób przygotowania:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, (u mnie bez termoobiegu).Mąkę wymieszać w misce z sodą, kakao oraz cynamonem.Całe jajka ubić wraz z cukrem za pomocą miksera (około 1 minuty, jedynie do połączenia się składników). Powoli stopniowo dodawać olej przez cały czas miksując. Następnie dodać mleko oraz dżem z czarnej porzeczki i dokładnie wymieszać. Porcjami dodawać mąkę miksując całość za pomocą miksera.Formę do pieczenia nasmarować masłem, przelać na nią ciasto, wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut, aż drewniany patyczek włożony do środka będzie suchy.Moje rady:Podane proporcje składników do ciasta są odpowiednie dla formy keksowej o wymiarach: 21 x14cm.Jeśli murzynek chcemy upiec w większej formie powinniśmy użyć podanych niżej ilości składników:3 jajka200 – 250 g dżemu z czarnej porzeczki1 szklanka cukru1/2 szklanki oleju roslinnego3/4 szklanki mleka2 pełne szklanki mąki
