Wykonanie
Murzynek22 Listopada 2013 Gotowanie ze stylemSprawdzony przepis mojej mamy na murzynek z
dżemem z czarnej porzeczki,
rodzynkami w
polewie czekoladowej. Szczerze mówiąc jest to jedno z moich pierwszych ciast, które wypiekałam z mamą w dzieciństwie. Murzynek jest bardzo szybki i prosty do wykonania, lekki i puszysty, a na dodatek ładnie wyrasta podczas pieczenia. Zachęcam do zapoznania się z przepisem.Murzynek z
dżemem z czarnej porzeczki,
rodzynkami i
polewą czekoladową
Składniki :2
jajka4-5 łyżek stołowych
dżemu z czarnej porzeczki1/2 szklanki
cukru1 pełna szklanka
mąki1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
olejupo 1 łyżeczce:
kakao,
cynamonu i
sodygarść
rodzynekPolewa:50 g
czekolady gorzkiej2 łyżki stołowe
mlekaSposób przygotowania:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, (u mnie bez termoobiegu).
Mąkę wymieszać w misce z
sodą,
kakao oraz
cynamonem.Całe
jajka ubić wraz z
cukrem za pomocą miksera (około 1 minuty, jedynie do połączenia się składników). Powoli stopniowo dodawać
olej przez cały czas miksując. Następnie dodać
mleko oraz
dżem z czarnej porzeczki i dokładnie wymieszać. Porcjami dodawać
mąkę miksując całość za pomocą miksera.Formę do pieczenia nasmarować
masłem, przelać na nią ciasto, wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut, aż drewniany patyczek włożony do środka będzie suchy.Moje rady:Podane proporcje składników do ciasta są odpowiednie dla formy keksowej o wymiarach: 21 x14cm.Jeśli murzynek chcemy upiec w większej formie powinniśmy użyć podanych niżej ilości składników:3
jajka200 – 250 g
dżemu z czarnej porzeczki1 szklanka
cukru1/2 szklanki
oleju roslinnego3/4 szklanki
mleka2 pełne szklanki
mąki
