ßßß Cookit - przepis na Murzynek

Murzynek

nazwa

Wykonanie

Murzynek
22 Listopada 2013 Gotowanie ze stylem
Sprawdzony przepis mojej mamy na murzynek z dżemem z czarnej porzeczki, rodzynkami w polewie czekoladowej. Szczerze mówiąc jest to jedno z moich pierwszych ciast, które wypiekałam z mamą w dzieciństwie. Murzynek jest bardzo szybki i prosty do wykonania, lekki i puszysty, a na dodatek ładnie wyrasta podczas pieczenia. Zachęcam do zapoznania się z przepisem.
Murzynek z dżemem z czarnej porzeczki, rodzynkami i polewą czekoladową
Składniki :
2 jajka
4-5 łyżek stołowych dżemu z czarnej porzeczki
1/2 szklanki cukru
1 pełna szklanka mąki
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
po 1 łyżeczce: kakao, cynamonu i sody
garść rodzynek
Polewa:
50 g czekolady gorzkiej
2 łyżki stołowe mleka
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, (u mnie bez termoobiegu).
Mąkę wymieszać w misce z sodą, kakao oraz cynamonem.
Całe jajka ubić wraz z cukrem za pomocą miksera (około 1 minuty, jedynie do połączenia się składników). Powoli stopniowo dodawać olej przez cały czas miksując. Następnie dodać mleko oraz dżem z czarnej porzeczki i dokładnie wymieszać. Porcjami dodawać mąkę miksując całość za pomocą miksera.
Formę do pieczenia nasmarować masłem, przelać na nią ciasto, wstawić do piekarnika i piec 45-50 minut, aż drewniany patyczek włożony do środka będzie suchy.
Moje rady:
Podane proporcje składników do ciasta są odpowiednie dla formy keksowej o wymiarach: 21 x14cm.
Jeśli murzynek chcemy upiec w większej formie powinniśmy użyć podanych niżej ilości składników:
3 jajka
200 – 250 g dżemu z czarnej porzeczki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju roslinnego
3/4 szklanki mleka
2 pełne szklanki mąki
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_murzynek.html