ßßß
Bardzo lubię piec ciasta, zwłaszcza takie, które nie wymagają dużo czasu i większych umiejętności. I taki właśnie jest ten piernik. Robi się go w błyskawicznym tempie i nawet początkująca gospodyni nie będzie miała z nim problemu. No a do tego jest bardzo smaczny, wilgotny, a suszone śliwki nadają mu świątecznego smaku.2 szklanki mąki1 szklanka cukru1/2 szklanki oleju3 jajka1 szklanka mleka 3,2%1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka przyprawy do piernika1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka kakao20 dag pokrojonych suszonych śliwek (użyłam kalifornijskich)Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy powoli olej i dalej ubijamy mikserem. Dodajemy mąkę przesianą z cynamonem, przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną i kakao. Następnie wlewamy mleko i dalej ubijając dodajemy dżem z czarnej porzeczki. Wsypujemy pokrojone śliwki i mieszamy ciasto łyżką. Formę keksową (32x11) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 200 stopniach przez około 60 minut, do suchego patyczka. Muszę się przyznać, że śliwki w moim pierniku opadły (nie wiedzieć czemu), ale mnie to w niczym nie przeszkodziło, bo i tak był bardzo smaczny :-)Źródło: Naj Magazyn Wydanie Specjalne - Boże Narodzenie - 8/2011Smacznego!