Wykonanie
Bardzo lubię piec ciasta, zwłaszcza takie, które nie wymagają dużo czasu i większych umiejętności. I taki właśnie jest ten piernik. Robi się go w błyskawicznym tempie i nawet początkująca gospodyni nie będzie miała z nim problemu. No a do tego jest bardzo smaczny, wilgotny, a
suszone śliwki nadają mu świątecznego smaku.2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1/2 szklanki
oleju3
jajka1 szklanka
mleka 3,2%1/2 słoika
dżemu z czarnej porzeczki1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
kakao20 dag pokrojonych suszonych
śliwek (użyłam kalifornijskich)
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Wlewamy powoli
olej i dalej ubijamy mikserem. Dodajemy
mąkę przesianą z
cynamonem,
przyprawą do piernika,
sodą oczyszczoną i
kakao. Następnie wlewamy
mleko i dalej ubijając dodajemy
dżem z czarnej porzeczki. Wsypujemy pokrojone
śliwki i mieszamy ciasto łyżką. Formę keksową (32x11) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 200 stopniach przez około 60 minut, do suchego patyczka. Muszę się przyznać, że
śliwki w moim pierniku opadły (nie wiedzieć
czemu), ale mnie to w niczym nie przeszkodziło, bo i tak był bardzo smaczny :-)Źródło: Naj Magazyn Wydanie Specjalne - Boże Narodzenie - 8/2011Smacznego!