Wykonanie
Dzisiaj pomysł na śniadanie, ale raczej weekendowe ;) Jestem strasznym śpiochem i nie wyobrażam sobie wstawać w tygodniu pół godziny wcześniej niż zwykle żeby robić wymyślne śniadanie. Czasu starcza najwyżej na
płatki zalane
mlekiem ;) Ale w weekend to co innego! Miałam w lodówce jeszcze jedno chorizo z ostatniego pobytu w Hiszpanii i od jakiegoś czasu chciałam je otworzyć ale chciałam z nim zrobić coś nowego. Miałam też półtwardy
kozi ser. Wymyśliłam, że połączę je ze sobą w
omlecie i to nie byle jakim …w PIECZONYM. Do smaku „doprawiam”
fasolką szparagową, taki powiew lata. Ciekawa kompozycja smakowa, a śniadanie sycące :)

Składniki:blaszka 20×20 cm5 dużych
jajek175 g
jogurtu naturalnego250 g
sera koziego (pół/twardego do starcia)80 g chorizo100 g
fasolki szparagowej2 ząbki
czosnku1 łyżeczka zmiażdżonego
chili lub połowa posiekanej
papryczki chiliszczypta
koperkusólpieprzmasło do posmarowania blaszkiWykonanie:
Fasolkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy 8 minut. Chorizo kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwilę, żeby wytopił się tłuszcz.
Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
Czosnek przeciskamy przez praskę.W misce roztrzepujemy
jajka z
jogurtem,
czosnkiem,
koperkiem i
chili. Dorzucamy chorizo i
ser. Kilka kosteczek chorizo i garść
sera zostawiamy do posypania wierzchu. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Blaszkę smarujemy
masłem. Wylewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy
fasolę szparagową, posypujemy odłożone chorizo i
ser.Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Pieczemy omlet przez ok. 30 minut.Smacznego!
