Wykonanie
Szukając kolejnych pomysłów na weekendowe śniadania, często kręcę się wokół tematu różnych omletów, racuchów, placuszków. Chyba to mój ulubiony rodzaj śniadania :) Natknęłam się ostatnio w sklepie na
marakuję, którą zakupiłam bez namysłu bo jeszcze nigdy nie
jadłam świeżej. Przekroiłam i… ach ten zapach! :) Od razu przypomniał mi się tropikalny
syrop multiwitamina, który rodzice podawali mi w dzieciństwie :) Część wylądowała w cieście na pancakes – nadając im kwaskowatego orzeźwiającego smaku. Część wraz z
jogurtem stworzyła sosik do polania. Jeżeli znajdziecie
marakuję, polecam spróbować :)

Składniki:12-15 sztukPancakes:100 g
mąki pszennej15 g
cukru pudru¾ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej150 g
jogurtu greckiego2
jajka M50 ml
mleka 3,2%3
owoce marakujaSos:2
owoce marakuja6 łyżeczki
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
cukru pudruPlus
Masło do smażeniaSkładniki:Pancakes:
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
cukier puder mieszamy w misce.W osobnej miseczce roztrzepujemy
jajka oraz łączymy je z
jogurtem greckim i
mlekiem.
Owoce Marakui przekrawamy, wyjmujemy ze środka miąższ i dodajemy do jogurtowej masy.Następnie delikatnie łączymy mokre składniki z suchymi. Tak przygotowane ciasto smażymy z obu stron formując niewielkie placuszki na patelni z rozpuszczonym
masłem.Sos: w małej miseczce mieszamy ze sobą
jogurt z
cukrem i miąższem z
marakui.Po usmażeniu polewamy przygotowanym sosem i od razu podajemy.Smacznego!
