Wykonanie
Słowo uwielbiam padało tu już wiele
razy, ale co mam zrobić skoro ja UWIELBIAM omlety!! Ostatnio dochodzę do wniosku, że coraz więcej rzeczy uwielbiam i jak tak dalej pójdzie, to drzwiach się przestanę mieścić ;))) Ale wracając do omleta, mam dla Was kolejną propozycję na przepyszne śniadanie ;) Już planuje robić kolejne, ale od czegoś trzeba było zacząć ;) Na pierwszy rzut sycący omlet z
szynką,
groszkiem i
pomidorami! Składniki podane w przepisie powinny wystarczyć na dwie porcje ;)

Składniki:4
jajka2 płaskie łyżki
mąki4 łyżki
mleka3 – 4 łyżki
groszku konserwowego3 plasterki
drobiowej szynkipół
pomidora pokrojonego w kostkę100g startego
żółtego sera goudałyżka
masłaprzyprawa grecka i meksykańska
sólpieprzWykonanie:
Jajka rozkłócamy z
mlekiem. Dodajemy
mąkę. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
przyprawą grecką oraz odrobiną meksykańskiej. Na patelni rozpuszczamy
masło, gdy zacznie się pienić wlewamy całą lub część masy jajecznej (w zależności od wielkości patelni i rozmiaru omleta który chcemy uzyskać). Kiedy omlet zacznie się ścinać, podważamy jego boki, aby płynna masa z wierzchu spłynęła pod spód. Gdy góra jest jeszcze półpłynna posypujemy omlet pokrojoną
szynką,
groszkiem,
pomidorem i oprószamy
serem. Smażymy jeszcze krótką chwilę, dopóki
ser się nie rozpuści. Gotowy omlet składamy na pół i ciepły podajemy. Uczta dla podniebienia gwarantowana ;)