Wykonanie
Z racji tego, że pochodzę znad morza smak gofrów znałam i kochałam od dzieciństwa :) Niemal każdy spacer brzegiem morza zwieńczony był gofrem z
owocami. Żeby nie zbankrutować moi rodzice zakupili gofrownicę i od czasu do czasu udało mi się namówić mamę na porcję tych pyszności. Oczywiście i w mojej kuchni nie mogło zabraknąć urządzenia do smażenia gofrów. Nie
powiem… marzy mi się gofrownica Kitchenaid, ale
póki co to raczej odległe marzenie ;) Dobrze, że jest jakakolwiek. Tym razem polecam gofry z
mąką pełnoziarnistą (zawsze to zdrowiej) z dodatkiem
kakao i
banana :)

Składniki:9-10 sztuk100 g
mąki z pełnego przemiału120 g
mąki pełnoziarnistej żytniej1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczenia20 g
ksylitoluszczypta
soli20 g niesłodzonego
kakao2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego230 ml
maślanki2 dojrzałe, rozgniecione
banany35 g rozpuszczonego
oleju kokosowegoWykonanie:W misce mieszamy ze
sobą suche składniki tj.
mąki,
sodę, proszek,
sól,
ksylitol i
kakao. W osobnej misce łączymy
jajka, ekstrakt
waniliowy,
maślankę,
banany i
olej kokosowy. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy.Rozgrzewamy gofrownicę. Smażymy gofry przez kilka minut, zgodnie z instrukcją producenta i przekładamy na kratkę. Możemy je odgrzewać w gofrownicy lub w piekarniku.Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego!
