Leżały te groszki w szafce i leżały, aż w końcu postanowiłam je wykorzystać. Proste czekoladowe muffiny, a jakie pyszne. Zadowolą zarówno dzieci, jak i dorosłych.Źródło: Nigella Lawson "Feast: Food that Celebrates Life".Składniki na 12 sztuk:250 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 szklanki kakao170 g cukru250 g czekoladowych groszków/kropelek/ostatecznie posiekanej czekolady deserowej (200 g + 50 g do posypania)250 ml maślanki90 ml oleju1 jajko1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoPiekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier oraz 200 g czekoladowychgroszków wymieszać w jednej misce.W drugiej misce połączyć maślankę oraz olej z jajkiem i wanilią. Wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych i krótko wymieszać łopatką, niezbyt dokładnie.Za pomocą łyżki do lodów napełnić ciastem papilotki. Wierzch posypać pozostałymi czekoladowymi groszkami.Piec przez 20 minut, aż muffiny wyrosną.Życzę smacznego!