ßßß
Składniki:9-10 sztuk100 g mąki z pełnego przemiału120 g mąki pełnoziarnistej żytniej1/4 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki proszku do pieczenia20 g ksylitoluszczypta soli20 g niesłodzonego kakao2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu waniliowego230 ml maślanki2 dojrzałe, rozgniecione banany35 g rozpuszczonego oleju kokosowegoWykonanie:W misce mieszamy ze sobą suche składniki tj. mąki, sodę, proszek, sól, ksylitol i kakao. W osobnej misce łączymy jajka, ekstrakt waniliowy, maślankę, banany i olej kokosowy. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy.Rozgrzewamy gofrownicę. Smażymy gofry przez kilka minut, zgodnie z instrukcją producenta i przekładamy na kratkę. Możemy je odgrzewać w gofrownicy lub w piekarniku.Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego!