Wykonanie
Poszukujecie łatwego przepisu na chrupiące i orzeźwiające gofry? Właśnie na niego trafiliście! Oczywiście, klasyczny smak gofrów jest cudowny, do tego kojarzy się z latem, beztroską, wakacjami nad morzem… Ale
czemu nie pobawić się smakiem? Wariacji może być mnóstwo!Gofry dzięki zawartości
espresso w cieście idealnie nadają się na śniadania (jeśli lubicie je jeść na słodko). Jakby się uprzeć mogą nawet zastąpić filiżankę małej czarnej ;) Żeby było bardziej kolorowo postanowiłam też pomalować je puree z
kiwi i polewą
czekolady :) Możemy do tego zaangażować swoje pociechy – będzie zabawa!Przepis na te cudeńka przysłała do Nas nasza stała czytelniczka p.
Basia. Już teraz bardzo dziękuję! :) Moja rodzina je uwielbia! Byłabym straszną egoistką, gdybym się z
Wami nim nie podzieliła. :)

Składniki:Gofry:250 g
mąki,250 g
cukru250 g miękkiego
masła5
jajek20 ml
espressoPuree z
kiwi:4
kiwi2 łyżeczki
cukru (lub więcej w zależności od słodkości samych
owoców)
Polewa czekoladowa:100 g
gorzkiej czekolady1 łyżka
masła1 łyżka
mlekaWykonanie:Gofry: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce. Gotowe ciasto wylewamy na dolną część nagrzanej gofrownicy (około 2-3 łyżki na jedną porcję) rozprowadzając po całej powierzchni. Przykrywamy górną częścią i pieczemy przez ok. 3-4min. Gofry układamy na kratce – dzięki temu pozostaną chrupiące.
Polewa czekoladowa:
czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej razem z
masłem i
mlekiem.Usmażone gofry dekorujemy puree z
kiwi i/lub polewą z
czekolady.Smacznego!

Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)