Wykonanie

Święta coraz bliżej, więc czas już zabierać się za pieczenie pierników i pierniczków. U mnie, jak co roku do piekarnika trafi przepyszny piernik staropolski i nasze ulubione szwedzkie pepparkakor, ale też pojawi się z pewnością kilka nowości. A wśród nich aromatyczne, lekko pikantne korzenne gwiazdki, którymi od pewnego czasu regularnie się zajadamy.
Ciastka są niezbyt słodk ie,
pieprzne, a wyczuwalnym charakterystycznym aromatem melasy. Choć ciasto początkowo jest luźne, po schłodzeniu bardzo łatwo się wałkuje i zachowuje kształt podczas pieczenia.Gotowe
ciasteczka możecie ozdobić lukrem i na przykład lekko oprószyć
cukrem pudrem, choć dla mnie osobiście równie dobrze smakują bez dodatków, to już trzecia porcja, a w puszce zostało zaledwie kilka sztuk do polukrowania ;)Polecam :)

* przepis z „Handmade gifts from the kitchen” A. WalkerSkładniki na około 20 – 30
ciastek (w zależności od wielkości foremek):110g niesolonego
masła75g melasy200g
mąki pszennej50g drobnego
cukru do wypieków1 łyżka mielonych
migdałów1/2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki mielonego
kardamonu1/4 łyżeczki
czarnego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1
żółtko, roztrzepaneDodatkowo:
cukier puder do przygotowania lukruWykonanie:
Masło oraz melasę umieść w małym rondelku i rozpuść na małym ogniu. Przestudź lekko.W misie miksera wymieszaj
mąkę,
sodę mielone
migdały oraz
przyprawy. Zrób zagłębienie na środku i wlej w nie przestudzone
masło z melasą oraz roztrzepane
jajko. Zmiksuj, aż powstanie jednolite, dość luźne ciasto. Przełóż je do woreczka foliowego i włóż na około godzinę do lodówki. Powinno w tym czasie stężeć, ale wciąż dać się formować.Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i, podsypując lekko
mąką, rozwałkuj na grubość 3 – 5mm. Wykrawaj foremkami
ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając nieduże odstępy. Pozostałe ciasto uformuj ponownie w kulę, rozwałkuj i kontynuuj wycinanie
ciastek.Piecz gwiazdki w temperaturze 190ºC przez około 6 – 8 minut, uważając, by nie ich zbytnio nie przypiec. Upieczone pozostaw przez chwilę na blaszce, po czym przenieś na kratkę i wystudź całkowicie. Udekoruj wedle uznania lukrem, posypkami lub
cukrem pudrem.Smacznego :)