ßßß
Święta coraz bliżej, więc czas już zabierać się za pieczenie pierników i pierniczków. U mnie, jak co roku do piekarnika trafi przepyszny piernik staropolski i nasze ulubione szwedzkie pepparkakor, ale też pojawi się z pewnością kilka nowości. A wśród nich aromatyczne, lekko pikantne korzenne gwiazdki, którymi od pewnego czasu regularnie się zajadamy.Ciastka są niezbyt słodk ie, pieprzne, a wyczuwalnym charakterystycznym aromatem melasy. Choć ciasto początkowo jest luźne, po schłodzeniu bardzo łatwo się wałkuje i zachowuje kształt podczas pieczenia.Gotowe ciasteczka możecie ozdobić lukrem i na przykład lekko oprószyć cukrem pudrem, choć dla mnie osobiście równie dobrze smakują bez dodatków, to już trzecia porcja, a w puszce zostało zaledwie kilka sztuk do polukrowania ;)Polecam :)
* przepis z „Handmade gifts from the kitchen” A. WalkerSkładniki na około 20 – 30 ciastek (w zależności od wielkości foremek):110g niesolonego masła75g melasy200g mąki pszennej50g drobnego cukru do wypieków1 łyżka mielonych migdałów1/2 łyżeczki sody1/4 łyżeczki mielonego kardamonu1/4 łyżeczki czarnego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego1 żółtko, roztrzepaneDodatkowo:cukier puder do przygotowania lukruWykonanie:Masło oraz melasę umieść w małym rondelku i rozpuść na małym ogniu. Przestudź lekko.W misie miksera wymieszaj mąkę, sodę mielone migdały oraz przyprawy. Zrób zagłębienie na środku i wlej w nie przestudzone masło z melasą oraz roztrzepane jajko. Zmiksuj, aż powstanie jednolite, dość luźne ciasto. Przełóż je do woreczka foliowego i włóż na około godzinę do lodówki. Powinno w tym czasie stężeć, ale wciąż dać się formować.Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i, podsypując lekko mąką, rozwałkuj na grubość 3 – 5mm. Wykrawaj foremkami ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając nieduże odstępy. Pozostałe ciasto uformuj ponownie w kulę, rozwałkuj i kontynuuj wycinanie ciastek.Piecz gwiazdki w temperaturze 190ºC przez około 6 – 8 minut, uważając, by nie ich zbytnio nie przypiec. Upieczone pozostaw przez chwilę na blaszce, po czym przenieś na kratkę i wystudź całkowicie. Udekoruj wedle uznania lukrem, posypkami lub cukrem pudrem.Smacznego :)