ßßß
Najlepsze, ale to n-a-j-l-e-p-s-z-e ciasteczka, jakie jadłam od dłuższego czasu. Upiekłam je głównie ze względu na nazwę, która strasznie mi się podobała i idealnie wpasowała się w jesienne klimaty za oknem, ale już po pierwszym kęsie wiedziałam, że to musiało być przeznaczenie ;)Węgielki to mocno czekoladowe ciastka, które przy pieczeniu wytwarzają błyszczącą, chrupiącą skórkę, podczas gdy w środku pozostają mięciutkie, wilgotne i rozpływające się w ustach. Właściwie są czymś pomiędzy ciasteczkami, brownies a musem czekoladowym. Wypełnione kawałkami orzechów włoskich i czekolady oraz oprószone obficie kakao nie tylko smakują niesamowicie, ale też tak uroczo wyglądają, że naprawdę trudno się im oprzeć. Oj, ciężko poprzestać na jednym :)Polecam :)*przepis z książki „The Great British Bake Off. Celebrations”Składniki na około 15 – 20 ciasteczek:200g gorzkiej czekolady 70% kakao50g niesolonego masła2 jajka150g jasnego cukru muscovado25g mąki pszennej10g ciemnego kakao1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliDodatkowo:75g ciemnej czekolady, z grubsza posiekanej75g posiekanych orzechów włoskichkakao do oprószeniaWykonanie:Czekoladę posiekaj i umieść razem z masłem w żaroodpornej miseczce nad rondelkiem z gotującą się wodą. Rozpuść, mieszając od czasu do czasu, po czym odstaw do przestygnięcia.W międzyczasie przesiej do mniejszej miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj posiekane orzechy oraz czekoladę i wymieszaj. Następnie wsyp wszystko do masy jajeczno-czekoladowej i wmieszaj ostrożnie szpatułką.Masę wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki, pozostawiając spore odstępy, żeby ciasteczka mogły wyrosnąć. Nakładaj około łyżkę masy na ciastko, nie formując ich zbyt dokładnie, bo przecież mają wyglądać jak węgle :)Piecz w temperaturze 180°C przez około 12 minut, aż ciastka wyrosną i wytworzy się na nich błyszcząca, popękana skórka, ale w środku wciąż będą nadal płynne. Wyjmij z piekarnika i, pomagając sobie dwiema małymi szpatułkami lub nożykami do masła, zgnieć je nieco na bokach, formując je na podobieństwo kawałków węgla. Uwaga, jeszcze płynna czekolada w środku może poparzyć!Pozostaw ciastka na blasze przez kilka minut, by nieco zastygły, po czym oprósz obficie kakao i przenieś ostrożnie na kratkę do wystudzenia.Przechowuj szczelnie zamknięte do pięciu dni.Smacznego :)