ßßß Cookit - przepis na Rogale maślane z makiem…

Rogale maślane z makiem…

nazwa

Wykonanie

Nie ma jak domowe pieczywo, zwłaszcza na spokojne, weekendowe śniadanie :) U nas takie zdarzają się raczej rzadko, bo albo Piotrek pracuje, albo gdzieś pędzimy, ale w tym tygodniu spędzamy weekend razem, więc w planach oprócz spacerów, placu zabaw i generalnego korzystania z wyjątkowo ładnej pogody mamy też nieśpieszne celebrowanie wspólnych posiłków, a w tym oczywiście śniadań, które najlepiej smakują oczywiście w piżamach ;)
Żeby nie przeciągać i jak najszybciej wrócić do korzystania z uroków wolnego weekendu, szybciutko proponuję Wam dziś domowe rogale z makiem (lub sezamem, jeśli wolicie ;) – miękkie, puszyste, z lekko chrupiącą skórką i przecudnym maślanym smakiem, idealne na śniadanie, podwieczorek lub na kanapkę do pracy, czy szkoły. Pracy przy nich niewiele, a efekt zdecydowanie wart zachodu.
Polecam :)
*przepis z „Chleb, domowa piekarnia” P. Kucharskiego
Składniki na 8 sporych rogali:
450g mąki pszennej
10g drożdży instant
1 łyżka drobnego cukru
3 łyżki mleka w proszku
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
250ml letniego mleka (pełnego)
50g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
mleko lub woda do namaczania rogali
około 1/2 szklanki maku lub sezamu do posypania
Wykonanie:
W dużej misce wymieszaj 400g mąki z drożdżami, cukrem, mlekiem w proszku oraz solą. Zrób wgłębienie na środku i wlej tam roztrzepane jajka oraz letnie mleko. Wymieszaj wszystko i ugniataj przez około 5 – 6 minut. Po tym czasie zacznij stopniowo dodawać do ciasta masło, za każdym razem ugniatając, aż się wchłonie.
Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie sztywne i sprężyste, przełóż je do natłuszczonej misy i przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw na około 1 godzinę do wyrastania. Powinno podwoić objętość.
Gotowe ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj kulę. Rozwałkuj je po kolei na okrągłe placki o grubości około 5mm, po czym przekrój każdy placek na 4 równe części i z każdej zwiń rogalik, zaczynając od szerokiego końca.
Wierzch gotowych rogali zanurz na chwilę w wodzie lub mleku, a następnie w maku. Tak przygotowane układaj je w sporych odstępach na blasze oprószonej mąką ziemniaczaną.
Gotowe rogale przykryj czystą ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 40 – 60 minut.
Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż wyrosną i ładnie się zarumienią. Wystudź na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/10/10/rogale-maslane-z-makiem