Wykonanie

Zuzia doczekała się wreszcie końca wakacji i w środę zaczęła przedszkole. Swoją porcję matczynych łez wylałam w czerwcu, gdy posłaliśmy ją na kilkudniowy obóz letni, żeby się oswoiła, więc teraz te codzienne pożegnania znoszę już bezproblemowo. Piotrek natomiast dopiero teraz miał okazję zobaczyć, jak Zuzia w podskokach pędzi do klasy i czasami nawet się nie
obejrzy, tylko macha szybko rączką i idzie się bawić. Biedny, zszokowany tata; pewnie już planuje zakup dubeltówki do odstraszania potencjalnych amatnów ;)Skoro Zuzia
bawi się w najlepsze w przedszkolu, ja próbuję ogarnąć nasz nowy rozkład dnia i jak najlepiej wykorzystać ten czas. Na razie idzie mi to opornie, bo wciąż nie do końca wierzę w swoje szczęście, ale jakoś do tego dojdę ;) A gdy to już nastąpi, przez te trzy godziny
będę mieć czysty salon, trochę ciszy i czas na wypicie gorącej
kawy :)Doszedłszy do takich radosnych wniosków, postanowiłam uczcić nowy porządek rzeczy w naszym domu
ciastem.
Czekoladowym, bo przecież nic tak nie pasuje do radosnego nastroju, jak
czekolada. Chociaż z drugiej strony na smutki też jest niezła :))W przepisie zamiast
masła dodaje się do ciasta
musu jabłkowego, jeżeli jednak nie macie go w swojej spiżarce, wystarczy, że zetrzecie
jabłko lub dwa na tarce do
ziemniaków, efekt będzie ten sam, a i
cukru mniej, niż w przypadku kupnych musów. Co do
czekolady, tylko od Was zależy, czy chcecie użyć gorzkiej, czy
mlecznej, najważniejsze, by była dobrej jakości.Polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki ciemnego
kakao1 łyżeczka
sody1/4 łyżeczki
soli3 – 4 dojrzałe
banany (im ciemniejsza skórka tym lepiej)3/4 szklanki jasnego
cukru muscovado1/3 szklanki
musu jabłkowego1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1
jajko, roztrzepane1 szklanka
czekoladowych drobinek (chocolate
chips) lub drobno posiekanej
czekolady dobrej jakości, plus trochę do posypaniaWykonanie:
Mąkę,
kakao,
sodę oraz
sól wymieszaj dokładnie w misce. Odstaw.
Banany rozgnieć tłuczkiem do
ziemniaków lub widelcem w dużej misce. Wsyp
cukier i wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj
mus jabłkowy, ekstrakt
waniliowy oraz roztrzepane
jajko i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.DO misy z mieszanką
bananową dodaj suche składniki i wymieszaj. Na koniec wmieszaj
czekoladę.Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wysmarowanej
masłem (boki). Wyrównaj, posyp wierzch dodatkową
czekoladą i piecz w temperaturze 180°C przez około 25 – 30 minut lub do momentu, gdy wyrośnie, a na wbitym w jego środek patyczku nie będzie po wyjęciu surowego ciasta (może być jednak lekko oblepiony roztopioną
czekoladą).Po upieczeniu ciasto pozostaw przez kilka minut w formie, po czym zdejmij ostrożnie obręcz i wystudź ciasto przed pokrojeniem.Smacznego :)
