ßßß Cookit - przepis na Biscotti podwójnie czekoladowe na miodzie

Biscotti podwójnie czekoladowe na miodzie

nazwa

Wykonanie

Smak tego biscotti Was nie zawiedzie. Dla przypomnienia - to podwójnie pieczony przysmak, twardszy, do dłuższego przechowywania. Smak czekolady i orzechów włoskich to niezawodne połączenie, zwłaszcza, że pogoda za oknem nie rozpieszcza... a kilka kawałków czekoladowego biscotti zdecydowanie poprawi humor ;-).
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 duże jajko
80 g płynnego miodu
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
pół szklanki posiekanych z grubsza orzechów włoskich
pół szklanki posiekanej ulubionej czekolady lub drobinek czekoladowych (chocolate chips)
Mąkę wymieszać z kakao, sodą, solą. Jajko roztrzepać (np. rózgą kuchenną), następnie zmiksować lub dokladnie wymieszać z cukrem i miodem. Dodać suche składniki i zmiksować. Dodać czekoladę i orzechy - wyrobić. Jeśli masa będzie zbyt sypka by połączyć w całość, dodać łyżkę miodu.
Obsypując dłonie mąką z ciasta uformować podłużny chlebek o długości około 30 - 35 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej mąką (ciasto będzie lepiące). Piec w temperaturze 180ºC przez 30 minut, aż będzie lekko brązowe i twardsze, może popękać. Wyjąć, przestudzic przez 10 minut.
Po wystudzeniu pokroić je nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Z przepisu otrzymamy około 30 biscotti, które można długo przechowywać w szczelnym pojemniku.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/biscotti-podwojnie-czekoladowe-na-miodzie