Wykonanie

Smak tego biscotti Was nie zawiedzie. Dla przypomnienia - to podwójnie pieczony przysmak, twardszy, do dłuższego przechowywania. Smak
czekolady i
orzechów włoskich to niezawodne połączenie, zwłaszcza, że pogoda za oknem nie rozpieszcza... a kilka kawałków
czekoladowego biscotti zdecydowanie poprawi humor ;-).Składniki:1 szklanka
mąki pszennej1/4 szklanki
kakao1 duże
jajko80 g płynnego
miodu1/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
solipół szklanki posiekanych z grubsza
orzechów włoskichpół szklanki posiekanej ulubionej
czekolady lub drobinek
czekoladowych (chocolate
chips)
Mąkę wymieszać z
kakao,
sodą,
solą.
Jajko roztrzepać (np. rózgą kuchenną), następnie zmiksować lub dokladnie wymieszać z
cukrem i
miodem. Dodać suche składniki i zmiksować. Dodać
czekoladę i
orzechy - wyrobić. Jeśli masa będzie zbyt sypka by połączyć w całość, dodać łyżkę
miodu.Obsypując dłonie
mąką z ciasta uformować podłużny chlebek o długości około 30 - 35 cm. Ułożyć na blaszce oprószonej
mąką (ciasto będzie lepiące). Piec w temperaturze 180ºC przez 30 minut, aż będzie lekko brązowe i twardsze, może popękać. Wyjąć, przestudzic przez 10 minut.Po wystudzeniu pokroić je nożem z piłką na 1 cm kromeczki, na ukos. Ułożyć je na blaszce (poziomo) i podpiekać, aż wyschną i zrobią się chrupiące (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę), przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.Z przepisu otrzymamy około 30 biscotti, które można długo przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego :-).