Wykonanie

Z sernikami jest trochę jak z
bakaliami – albo się je uwielbia, albo nie cierpi. Ja zdecydowanie zaliczam się do wielbicieli serników, podobnie mój Mąż oraz większa część rodziny i znajomych i dlatego serniki wszelkiego rodzaju goszczą u nas regularnie.Po ostatnich wymyślnych sernikach z dodatkami, na
serku kremowym naszła mnie ochota na „prawdziwy” sernik z
twarogu. Początkowo miał być taki najzwyklejszy, klasyczny, ale oczywiście w ostatniej chwili zmieniłam zdanie ;)Sernik rosyjski można spotkać pod nazwą sernik łaciaty i w nieco innej formie – z warstwą kruchego ciasta
czekoladowego rozrzuconego na wierzchu w formie łatek. Taki jest chyba najpopularniejszy. Ja trafiłam na przepis nieco inny, ale zdecydowanie wart wypróbowania. Spód to warstwa kruchego ciasta (u mnie z dodatkiem
kakao), a wierzch posypany jest słodką,
kawową kruszonką, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wybornie smakuje.Polecam :)* źródło przepisu – książka „Foodlovers. Dessert”Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:Na spód:140g
mąki pszennej3 łyżki ciemnego
kakaoszczypta
soli80g zimnego, niesolonego
masła1 duże
jajkoodrobina zimnej
wodyMasa serowa:750g
twarogu na serniki (lub zwykłego
twarogu półtłustego, zmielonego trzykrotnie)4 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego150g drobnego
cukru do wypieków3 łyżki
mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)Kruszonka:125g
mąki pszennej1 łyżka
kakao1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej w proszku100g drobnego
cukru do wypieków100g zimnego
masłaDodatkowo:
cukier puder do posypania (możecie pominąć)Wykonanie:Żeby wykonać spód, umieść
mąkę,
kakao i
sól w misce i wymieszaj. Zrób dołek na środku. Dodaj posiekane na małe kawałki zimne
masło i rozcieraj
między palcami lub przesiekaj nożem (ja użyłam specjalnego siekacza do kruchego ciasta).Wbij do miski
jajko i wlej odrobinę
wody. Zagnieć gładkie ciasto, podsypując w razie potrzeby
mąką lub dolewając nieco więcej
wody, jeśli ciasto będzie zbyt suche. Możesz też przygotować kruchy spód w malakserze.Uformuj z ciasta kulę,
owiń szczelnie folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Twaróg umieść w misie miksera i zmiksuj krótko, by się napuszył. W niedużej misce umieść
żółtka,
cukier, ekstrakt
waniliowy oraz
cukier i zmiksuj na jednolitą masę (ja wymieszałam rózgą kuchenną). Przelej do misy z
twarogiem i zmiksuj na średnich obrotach miksera do połączenia.W drugiej misce ubija
białka na sztywną pianę, uważając, by ich nie przebić. Dodaj pianę z
białek do masy serowej i wymieszaj delikatnie szpatułką.Wyjmij z lodówki kruche ciasto i rozwałkuj tak, by powstał okrąg o średnicy większej od średnicy formy. Wyłóż nim tortownicę zakrywając dno oraz tworząc niewielki brzeg. Na ciasto wylej masę
serową i wyrównaj.Przygotuj kruszonkę.
Mąkę,
cukier,
kakao i
kawę umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekane zimne
masło i rozetrzyj
między palcami, aż powstaną grudki. Tak przygotowaną kruszonką posyp obficie wierzch sernika.Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 45 – 50 minut, uważając by wierzch się nie przypalił.Po upieczeniu pozostaw w formie do całkowitego wystygnięcia.Podawaj oprószony
cukrem pudrem.Smacznego :)