ßßß
Nie da się ukryć, że mam słabość do ciastek i ciasteczek :) Najbardziej lubię te duże, o nieregularnych kształtach, prawdziwie domowe ciacha z dodatkami takimi jak rodzynki, suszone owoce, kawałki czekolady… Idealne i do porannej kawy, i do kubka mleka wieczorem. Czego tu nie lubić?Dziś mam dla Was podwójnie czekoladowe ciastka z dodatkiem moich ulubionych pistacji. Słodkie, chrupiące z wierzchu i lekko ciągnące w środku; takie jak lubię :) Po prostu trzeba je zrobić.Polecam :)* przepis pochodzi z „1000 baking recipes”Składniki na około 36 mniejszych lub 24 duże ciastka:175g niesolonego masła, roztopionego225g ciemnego brązowego cukru100g drobnego cukru do wypieków (możecie dać połowę mniej, bo ciastka są dość słodkie)2 łyżeczki ekstraktu waniliowego1 duże jajko i jedno żółtko250g mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżki kakao175g ciemnych czekoladowych groszków (dark chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady175g niesolonych pistacji, posiekanychWykonanie:Umieść roztopione masło oraz oba cukry w misce i miksuj, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj ekstrakt waniliowy, jajko oraz żółtko i zmiksuj dokładnie.Wykładaj porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając spore odstępy, bo ciasteczka dość mocno rozlewają się na boki.Piecz w temperaturze 170°C przez około 12 – 15 minut (w zależności od wielkości ciastek), aż się zarumienią i stężeją po bokach, ale wciąż będą miękkie na środku. Uważaj, by ich nie spiec, bo będą bardzo kruche (jeśli tak się stanie, możesz je zostawić nie przykryte na noc, co pomoże im zmięknąć).Po upieczeniu zostaw na blasze przez 2 – 3 minuty, zanim przeniesiesz delikatnie na kratkę do studzenia.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)