Wykonanie

Drożdżówki chodziły za mną już bardzo długo, ale jakoś ciągle brakowało mi na nie czasu. Dziś Mąż w domu, więc zabawia naszą małą gwiazdę, a ja mogłam wreszcie spełnić swoje małe kulinarne marzenie ;) I tak moja dieta znów poszła w odstawkę, bo świeżej drożdżówki po prostu nie mogłam nie zjeść :)Drożdżówki wyszły pyszne – mięciutkie, pachnące, nie za słodkie. Do tego domowy
dżem i kruszonka na wierzchu. Niebo w gębie. Najlepsze oczywiście świeżo upieczone ze szklanką
mleka :)Polecam :)* przepis Leny B z tego blogaSkładniki na około 11 drożdżówek:1/2 kg
mąki pszennejszczypta
soli40g
drożdży świeżych lub 20g suchych1 szklanka
mleka60g drobnego
cukru do wypieków20g
cukru z prawdziwą
wanilią lub
cukru waniliowego2
żółtka50g niesolonego
masła, roztopionego i przestudzonegookoło pół słoiczka
dżemu (dałam
dżem truskawkowy z
rabarbarem z tego przepisu)Na kruszonkę:1 i 1/2 łyżki roztopionego
masła10 łyżek
mąki4 łyżki
cukruDodatkowo:1
białko do posmarowaniaWykonanie:
Mleko podgrzej (powinno być ciepłe, ale nie gorące) i przelej do sporej miseczki. Rozpuść w nim
drożdże, dodaj 2 łyżki
cukru oraz 4 – 5 łyżek
mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia (u mnie trwało to około 10 minut).Pozostałą
mąkę oraz
cukier wymieszaj ze szczyptą
soli. Dodaj do nich wyrośniętą mieszankę z
drożdżami oraz
żółtka i zacznij wyrabiaj, dodając na koniec roztopione
masło. W razie potrzeby można podsypać trochę
mąką. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od rąk.Wyrobione ciasto odstaw przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na około 30 – 40 minut (powinno podwoić objętość).Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony
mąką blat, wyrób krótko i podziel na kulki mniej więcej tej samej wielkości (mi wyszło 11 kulek po około 90g). Każdą kulkę rozpłaszcz i nałóż na środek łyżeczkę
dżemu. Złącz brzegi ciasta tak, by
dżem nie wylewał się ze środka i uformuj ponownie kulę.Bułeczki ułóż w sporych odstępach na blasze oprószonej
mąką i odstaw w ciepłe miejsce do napuszenia na około 20 minut.W tym czasie przygotuj kruszonkę. Używając widelca, wymieszaj roztopione
masło z
cukrem. Dodaj
mąkę i jeszcze raz wymieszaj, aż powstaną grudki. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę
mąki.Gdy bułeczki wyrosną, każdą posmaruj
białkiem i posyp kruszonką.Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut, aż bułeczki się zarumienią, a wbity w środek patyczek będzie suchy po wyjęciu. W razie potrzeby przykryj z wierzchu folią aluminiową, by się nie spiekły.Smacznego :)