ßßß
Drożdżówki chodziły za mną już bardzo długo, ale jakoś ciągle brakowało mi na nie czasu. Dziś Mąż w domu, więc zabawia naszą małą gwiazdę, a ja mogłam wreszcie spełnić swoje małe kulinarne marzenie ;) I tak moja dieta znów poszła w odstawkę, bo świeżej drożdżówki po prostu nie mogłam nie zjeść :)Drożdżówki wyszły pyszne – mięciutkie, pachnące, nie za słodkie. Do tego domowy dżem i kruszonka na wierzchu. Niebo w gębie. Najlepsze oczywiście świeżo upieczone ze szklanką mleka :)Polecam :)* przepis Leny B z tego blogaSkładniki na około 11 drożdżówek:1/2 kg mąki pszennejszczypta soli40g drożdży świeżych lub 20g suchych1 szklanka mleka60g drobnego cukru do wypieków20g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru waniliowego2 żółtka50g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonegookoło pół słoiczka dżemu (dałam dżem truskawkowy z rabarbarem z tego przepisu)Na kruszonkę:1 i 1/2 łyżki roztopionego masła10 łyżek mąki4 łyżki cukruDodatkowo:1 białko do posmarowaniaWykonanie:Mleko podgrzej (powinno być ciepłe, ale nie gorące) i przelej do sporej miseczki. Rozpuść w nim drożdże, dodaj 2 łyżki cukru oraz 4 – 5 łyżek mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia (u mnie trwało to około 10 minut).Pozostałą mąkę oraz cukier wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj do nich wyrośniętą mieszankę z drożdżami oraz żółtka i zacznij wyrabiaj, dodając na koniec roztopione masło. W razie potrzeby można podsypać trochę mąką. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od rąk.Wyrobione ciasto odstaw przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na około 30 – 40 minut (powinno podwoić objętość).Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat, wyrób krótko i podziel na kulki mniej więcej tej samej wielkości (mi wyszło 11 kulek po około 90g). Każdą kulkę rozpłaszcz i nałóż na środek łyżeczkę dżemu. Złącz brzegi ciasta tak, by dżem nie wylewał się ze środka i uformuj ponownie kulę.Bułeczki ułóż w sporych odstępach na blasze oprószonej mąką i odstaw w ciepłe miejsce do napuszenia na około 20 minut.W tym czasie przygotuj kruszonkę. Używając widelca, wymieszaj roztopione masło z cukrem. Dodaj mąkę i jeszcze raz wymieszaj, aż powstaną grudki. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki.Gdy bułeczki wyrosną, każdą posmaruj białkiem i posyp kruszonką.Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut, aż bułeczki się zarumienią, a wbity w środek patyczek będzie suchy po wyjęciu. W razie potrzeby przykryj z wierzchu folią aluminiową, by się nie spiekły.Smacznego :)