ßßß Cookit - przepis na Truskawkowe brioche - czyli maślana drożdżówka

Truskawkowe brioche - czyli maślana drożdżówka

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie przepadałam za ciastem drożdżowym. Kojarzyło mi się z suchym ciastem i tym dziwnym zapachem drożdży. Jednak, gdy zobaczyłam ten przepis zakochałam się. Musiałam upiec te śliczniutkie brioche, tylko że z małą modyfikacją. Pomyślałam o owocowym urozmaiceniu i tak pierwszy raz w życiu upiekłam ciasto drożdżowe :)) Pyyyychhaaaa!!!
SKŁADNIKI:
-350 g mąki tortowej
- 80 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 140 ml letniego mleka
- 3 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
Dodatkowo: mleko - delikatnie posłodzone, by posmarować brioche.
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozczyn: Rozkruszamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i mieszamy z letnim mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. 10 min.
2. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę (ja tego nie zrobiłam i też wyszło). Dodajemy pozostały cukier, sól i żółtka. Teraz kolej na rozczyn. Wszystko zaczynamy ugiantać, gdy zaczyna być ciężko dodajemy po troszce miękkiego masła. Gdy wszystko zlepi się w jedną całość wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie jednolite, elastyczne i gładkie. Trzeba włożyć w to dużo serca, a na pewno będzie smaczniejsze. Mi to zajęło ok. 10 minut. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. by podwoiło swą objętość.
Po tym czasie wykładamy ciato na stolnicę posypaną lekko mąką i wałkujemy na ok. 3-4 mm.Wykrawamy koła szklanką o średnicy 8cm. Grupujemy je po 3 jak na zdjęciu. Każdy zestaw smarujemy dżemem, ja wybrałam truskawkowy z tego roku. Teraz rolujemy koła zaczynając od pierwszego w zestawie i przekrawamy gotowy rulonik na pół (foto). Gotowe różyczki układamy na wysmarowanej masłem tortownicy blisko siebie lecz nie za ciasno - ponieważ ciasto jeszcze urośnie. Gdy wypelnimy tortownicę całość znów przykrywamy i odstawiamy na ok. 30-40min.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180C. Przed wstawieniem brioszki do piekarnika smarujemy ją słodkim mlekiem. Pieczemy ok. 20-30 minut (u mnie 26min bez termoobiegu).
Drożdżówkę można podać z masłem, resztą dżemu, kakem lub z czym się ma ochotę. W każdym wydaniu jest obłedna! U mnie z masłem na ciepło smakowała najbardziej. Jest niesamowita, truskawkowa i waniliowa. Będzie częstym gościem na moim stole!!!
SMACZNEGO!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/06/obedne-truskawkowe-brioche-poezja-smaku.html