ßßß Cookit - przepis na Wielkanocne muffiny czekoladowe…

Wielkanocne muffiny czekoladowe…

nazwa

Wykonanie

Pamiętam moje pierwsze Święta Wielkanocne z mężem 3 lata temu. Zabrałam się wtedy dzielnie za szykowanie smakołyków na świąteczny stół, planując trzy różne ciasta. Żadne z nich się nie udało. Co prawda wszystkie były zjadliwe, ale niestety daleko im było do smakowitych cudeniek, które sobie wyobrażałam. W jednym nie zsiadła się galaretka (wspominałam już, że nie boję się robienia wszelkich ciast z jej udziałem?), w drugim krem budyniowy rozłaził się i był pełen grudek, a trzecie ciasto zwyczajnie zapadło się i zostałam z wyjątkowo udanym zakalcem. Nauczona doświadczeniem, tym razem zamierzam przetestować wszystkie interesujące mnie przepisy wcześniej, bo drugiej takiej porażki nie zdzierżę ;)
I tak oto przed Wami kolejna propozycja na Wielkanoc – urocze wielkanocne muffinki.
W zasadzie nie było by w nich nic specjalnego, gdyby nie dekoracja, która sprawia, że są prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Poza tym są to po prostu smaczne czekoladowe muffiny, które przygotujecie niewielkim nakładem pracy (co przy nawale przygotowań z pewnością docenicie). Propozycja dla wszystkich zapracowanych oraz wielbicieli tych małych pychotek :)
Polecam :)
* przepis pochodzi z książki „Simple and delicious muffins” wydawnictwa Parragon Books
Składniki na 12 muffin:
225g mąki pszennej
55g kakao
1 łyżka proszku do pieczenia (wydaje się dużo, ale nie będziecie go czuć w muffinach)
szczypta soli
115g jasnego brązowego cukru
2 jajka
250ml maślanki (ja dałam 225ml maślanki i 25ml advocatu)
85 niesolonego masła (roztopionego i przestudzonego)
Dodatkowo:
85g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
175g cukru pudru
1 łyżka mleka
małe czekoladowe jajeczka do dekoracji
Wykonanie:
Przygotuj formę na 12 muffin, wykładając ją papilotkami lub smarując masłem i obsypując mąką.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz kakao przesiej i odłóż.
Jajka roztrzep i wymieszaj z maślanką oraz rozpuszczonym masłem (plus advocat, jeśli się na niego zdecydujesz).
Wlej płynną mieszankę do przesianych suchych składników i wymieszaj łyżką tylko do połączenia składników (unikaj długiego mieszania, bo muffiny nie będą puszyste).
Masę wyłóż do przygotowanej formy (najłatwiej zrobić to łyżką do lodów, ale zwykła łyżka stołowa też zda egzamin).
Muffinki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez około 20 minut (do tzw suchego patyczka).
Po wyjęciu pozostaw przez 5 minut w formie, a potem przenieś na kratkę do pieczenia, by wystygły całkowicie.
W tym czasie przygotuj krem maślany, ucierając masło z cukrem pudrem oraz łyżką mleka do uzyskania puszystej masy.
Nałóż krem do worka cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy i zrób nim koło na każdej muffince, tworzą „gniazdko”. Na środku ułóż po kilka czekoladowych jajek.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/03/27/wielkanocne-muffiny-czekoladowe