ßßß Cookit - przepis na Delikatne ciasto z rabarbarem i truskawkami

Delikatne ciasto z rabarbarem i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Kuchenna szkoła przetrwania - level 3 ...czyli w pierwszej własnej, wymarzonej kuchni.
Ostatnie wpisy
Sernik z oreo
Trójwarstwowy blok z ryżem ...
Tort ananasowy
Likier kajmakowy
Rosyjski rosół z szafranem
Tortille z boczniakami
Chipsy z jarmużu
Ciasteczka karobowo-gryczane
Koktajl z jarmużem i awokado
Koktajl z zielonych warzyw
Prosta i tania reklama w Internecie sprzedawana za pomocą AdTaily(PLALLADTAILY0002)
Pisz blog
Blog > Komentarze do wpisu
« Losos zapiekany w truskawkach
Bulka czekoladowa - ... »
Przepis cytuję za Beą, truskawki podpatrzyłam u Majanki . :)
[forma o średnicy 22 cm lub 4 małe foremki,
piekłam w 28 cm, więc ciasto jest niziutkie, ale puszyste]
350 g rabarbaru (dałam pół na pół z truskawkami)
100 g miękkiego masła
160 g cukru
3 jajka
otarta skórka z ½ cytryny
otarta skórka z ½ pomarańczy
łyżeczka zmielonego kardamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mąki
Rabarbar i truskawki umyć, drobno pokroić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka, ciągle mieszając. Następnie dodać otarte skórki, kardamon oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem. Składniki starannie wymieszać (jednak nie za długo), dodać owoce, wymieszać i przelać masę do natłuszczonej foremki.
Piec ok. 45-50 min. w temperaturze 180 stopni (mniejsze foremki - krócej).
Przestudzić przed wyciągnięciem z formy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
sobota, 13 czerwca 2009, n_zak
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Komentarze
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/06/Delikatne-ciasto-z-rabarbarem-i-truskawkami.html