ßßß Cookit - przepis na gęsta zupa pieczarkowa z czosnkowo-ziołowymi grzankami

gęsta zupa pieczarkowa z czosnkowo-ziołowymi grzankami

nazwa

Wykonanie

BULION DROBIOWY / ew warzywny (1,5l)PIECZARKI (ok 500-600g)CZOSNEK (1 duży ząbek)SOS SOJOWY (2 łyżki)ŚMIETANA 12% (lub 22%) (2 łyżki)MĄKA ORKISZOWA (opcjonalnie – 1 płaska łyżka)ŚWIEŻA PIETRUSZKA CZOSNKOWE GRZANKI: KILKA KROMEK CIABATTY CZOSNEK (1-2 ząbki)SUSZONE OREGANO (2 łyżeczki)OLIWA Z OLIWEK SÓL PIEPRZ
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy 7-8 minut by zmiękły i lekko się zrumieniły. Połowę odkładamy na osobny talerzyk, do reszty dodajemy przeciśnięty czosnek, sos sojwowy, smażymy 1-2 minuty, po czym przekładamy do garnka z ciepłym (nie gorącym!) bulionem, blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy, dodajemy sos sojowy. Nabieramy do kubeczka ok 1/3 szklanki zupy, łączymy ze śmietaną i mąką (by nie powstały grudki) i ponownie wlewamy do garnka. Gotujemy chwilę, nie doprowadzając do wrzenia. Na koniec dodajemy resztę pieczarek i posiekaną pietruszkę. Kromki nacieramy oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oregano. Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Podajemy od razu !
.
Źródło:http://thefoodtime.com/gesta-zupa-pieczarkowa-z-czosnkowo-ziolowymi-grzankami