Wykonanie
BULION DROBIOWY / ew warzywny (1,5l)
PIECZARKI (ok 500-600g)
CZOSNEK (1 duży ząbek)
SOS SOJOWY (2 łyżki)
ŚMIETANA 12% (lub 22%) (2 łyżki)MĄKA ORKISZOWA (opcjonalnie – 1 płaska łyżka)ŚWIEŻA
PIETRUSZKA CZOSNKOWE GRZANKI: KILKA KROMEK CIABATTY
CZOSNEK (1-2 ząbki)
SUSZONE OREGANO (2 łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK SÓL PIEPRZPieczarki kroimy w cienkie plasterki, Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki
oliwy, dodajemy
grzyby, doprawiamy
solą i
pieprzem i smażymy 7-8 minut by zmiękły i lekko się zrumieniły. Połowę odkładamy na osobny talerzyk, do reszty dodajemy przeciśnięty
czosnek,
sos sojwowy, smażymy 1-2 minuty, po czym przekładamy do garnka z ciepłym (nie gorącym!)
bulionem, blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy, dodajemy
sos sojowy. Nabieramy do kubeczka ok 1/3 szklanki zupy, łączymy ze
śmietaną i
mąką (by nie powstały grudki) i ponownie wlewamy do garnka. Gotujemy chwilę, nie doprowadzając do wrzenia. Na koniec dodajemy resztę
pieczarek i posiekaną
pietruszkę. Kromki nacieramy
oliwą, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i
oregano. Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Podajemy od razu !.