Wykonanie

Składniki:1 kg czerwonych
buraków30 dag
włoszczyzny30 dag podsuszanej
kiełbasy30 dag
boczku wędzonego5
jajek ugotowanych na twardo
sól,
ocet,
cukierziele angielskie,
liść laurowy,
pieprzPrzygotowanie:
Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w paski.
Włoszczyznę zalewamy 2 l zimnej
wody, dodajemy pokrojone
buraczki,
ziele angielskie,
liść laurowy i
boczek, solimy i gotujemy na małym ogniu, aż
włoszczyzna będzie miękka.Odlewamy
wywar, doprawiamy
octem,
cukrem i
pieprzem.
Boczek możemy wykorzystać jako dodatek do
pieczywa lub pokrojony dodać do barszczu.
Kiełbasę kroimy w plasterki, wkładamy do talerzy, dodajemy pokrojone
jajko i zalewamy gorącym barszczem.Do barszczu możemy dodać odrobinę startego
chrzanu lub
śmietanki, zależnie od upodobań.Smacznego!