ßßß
Składniki:1 kg czerwonych buraków30 dag włoszczyzny30 dag podsuszanej kiełbasy30 dag boczku wędzonego5 jajek ugotowanych na twardosól, ocet, cukierziele angielskie, liść laurowy, pieprzPrzygotowanie:Buraczki myjemy, obieramy i kroimy w paski. Włoszczyznę zalewamy 2 l zimnej wody, dodajemy pokrojone buraczki, ziele angielskie, liść laurowy i boczek, solimy i gotujemy na małym ogniu, aż włoszczyzna będzie miękka.Odlewamy wywar, doprawiamy octem, cukrem i pieprzem. Boczek możemy wykorzystać jako dodatek do pieczywa lub pokrojony dodać do barszczu. Kiełbasę kroimy w plasterki, wkładamy do talerzy, dodajemy pokrojone jajko i zalewamy gorącym barszczem.Do barszczu możemy dodać odrobinę startego chrzanu lub śmietanki, zależnie od upodobań.Smacznego!