ßßß Cookit - przepis na Pączki nadziewane musem truskawkowym

Pączki nadziewane musem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Moja propozycja na tłusty czwartek to pączki z musem truskawkowym. Smak truskawek przypomina mi wprawdzie czerwiec i pełnię wiosny ale czemu nie poczuć tego klimatu zimą ?
Składniki (około 20 pączków)
Ciasto
400 g mąki
7g suchych drożdży
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 jajka
50g roztopionego i przestudzonego masła
aromat cytrynowy lub rumowy
Nadzienie
300g mrożonych truskawek
1 galaretka truskawkowa
Lukier
szklanka cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
skórka pomarańczy (opcjonalnie)
Wykonanie
Przygotowanie musu:
Truskawki rozmrażamy, przekładamy do garnka i podgrzewamy. Gorące truskawki blendujmy i dodajemy galaretkę. Odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Mus trochę zgęstnieje jednak nie przeszkadza to w późniejszym nadziewaniu pączków.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać, dodać drożdże, cukier i szczyptę soli. Do suchych składników dodać: mleko, aromat, jajka i masło. Całość wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Jeżeli będzie bardzo lepkie można lekko podsypać, pamiętając jednak że im mniej mąki tym delikatniejsze pączki. Wyrobione ciasto odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wyciąć pączki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 0,5 godziny. Po wyrośnięciu smażyć pączki w gorącym tłuszczu z obu stron. Usmażone pączki najlepiej jest odłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. Kolejny etap to nadziewanie musem truskawkowym i lukrowanie.
Przygotowanie lukru:
Do cukru dodać 2 łyżki gorącej wody i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/paczki-nadziewane-musem-truskawkowym