Wykonanie
Moja propozycja na tłusty czwartek to pączki z musem
truskawkowym. Smak
truskawek przypomina mi wprawdzie czerwiec i pełnię wiosny ale
czemu nie poczuć tego klimatu zimą ?Składniki (około 20 pączków)Ciasto400 g
mąki7g suchych
drożdży1/2 szklanki
cukru pudruszczypta
soli3/4 szklanki ciepłego
mleka3
jajka50g roztopionego i przestudzonego
masłaaromat cytrynowy lub
rumowyNadzienie300g mrożonych
truskawek1
galaretka truskawkowaLukierszklanka
cukru pudru2 łyżki gorącej
wodyskórka
pomarańczy (opcjonalnie)WykonaniePrzygotowanie musu:
Truskawki rozmrażamy, przekładamy do garnka i podgrzewamy. Gorące
truskawki blendujmy i dodajemy
galaretkę. Odstawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Mus trochę zgęstnieje jednak nie przeszkadza to w późniejszym nadziewaniu pączków.Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać, dodać
drożdże,
cukier i szczyptę
soli. Do suchych składników dodać:
mleko, aromat,
jajka i
masło. Całość wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Jeżeli będzie bardzo lepkie można lekko podsypać, pamiętając jednak że im mniej
mąki tym delikatniejsze pączki. Wyrobione ciasto odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wyciąć pączki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 0,5 godziny. Po wyrośnięciu smażyć pączki w gorącym tłuszczu z obu stron. Usmażone pączki najlepiej jest odłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć je z tłuszczu. Kolejny etap to nadziewanie musem
truskawkowym i lukrowanie.Przygotowanie lukru:Do
cukru dodać 2 łyżki gorącej
wody i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

