ßßß
Składniki na biszkopt:0,5 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej4 jajek2 czubate łyżki kakao0,5 szklanki cukru1 łyżka wody1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa i galaretka1 kg wiśni2 galaretki wiśniowe0,5 l śmietanki kremówkifix do bitej śmietanycukier waniliowydo posypania: kawa i kakaoWykonanie:Biszkopt:Mąki przesiać, dodać do nich proszek do pieczenia i kakao.Suche składniki wymieszać.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania pomału dodać cukier, żółtka i wodę.Delikatnie połączyć suche i mokre składniki.Biszkopt piec w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny. Po upieczeniu zostawić na chwilę w piekarniku do ostygnięcia. Jeżeli wolicie mokre ciasta biszkopt można nasączyć ponczem z cytryny lub ponczem z likierem wiśniowym.Galaretka i bita śmietana:Wiśnie umyć i wydrylować.Galaretki rozpuścić w 0,8l gorącej wody.Do galaretek dodać wiśnie.Masę odłożyć do lekkiego stężeniaGdy masa stężeje rozłożyć ją na biszkopcie i odstawić do lodówki na minimum 5 godzinŚmietanę ubić na sztywno.Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i ewentualnie fix aby śmietana byłą sztywniejszaBitą śmietanę wyłożyć na ciasto i posypać kakao i kawą.