ßßß
Składniki30 dkg mąki pszennej30 dkg mąki ziemniaczanej30 dkg cukru kryształu10 dkg miękkiej margaryny2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżeczki mielonego imbiru6 jajekskórka starta z jednej cytryny200 ml mleka5 dkg pestek z dyni1 kg śliwekLukier5-6 łyżek cukru pudru1 łyżka ciepłej przegotowanej wodykilka kropli aromatu cytrynowegoSposób przygotowaniaMargarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem, kolejno dodając jajka.Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, imbirem i skórką cytrynową.Zmieszane mąki dodawać do utartej margaryny na przemian z mlekiem, dokładnie wymieszać.Śliwki umyć przekroić na pół, usunąć pestki, blachę o wymiarach 24/34cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto na wierzch ciasta rozłożyć śliwki (skórką do ciasta) posypać pestkami dyni. Piec około 40 minut w 175 *C. Ciasto piekłam z termoobiegiem.Wszystkie składniki lukru dokładnie wymieszać, polać ciasto.



Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab