Wykonanie
HomeNa SłodkoCiasta11sieCiasto
imbirowe ze
śliwkami i
pestkami dyniLoading...1 KomentarzPuszyste , aromatyczne ciasto z dodatkiem
imbiru ,
śliwek i pestek dyni.

Składniki30 dkg
mąki pszennej30 dkg
mąki ziemniaczanej30 dkg
cukru kryształu10 dkg
miękkiej margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki mielonego
imbiru6
jajekskórka starta z jednej
cytryny200 ml
mleka5 dkg pestek z dyni1 kg
śliwekLukier5-6 łyżek
cukru pudru1 łyżka ciepłej przegotowanej
wodykilka kropli
aromatu cytrynowegoSposób przygotowania
Margarynę utrzeć z
cukrem na puszysty krem, kolejno dodając
jajka.
Mąkę pszenną zmieszać z
mąką ziemniaczaną,
proszkiem do pieczenia,
imbirem i
skórką cytrynową.Zmieszane
mąki dodawać do utartej
margaryny na przemian z
mlekiem, dokładnie wymieszać.
Śliwki umyć przekroić na pół, usunąć pestki, blachę o wymiarach 24/34cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto na wierzch ciasta rozłożyć
śliwki (skórką do ciasta) posypać
pestkami dyni. Piec około 40 minut w 175 *C. Ciasto piekłam z termoobiegiem.Wszystkie składniki lukru dokładnie wymieszać, polać ciasto.





Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab