Wykonanie
Czasami warto poszperać w starych przepisach :)

Składniki8 jaj12 łyżek
cukru12 łyżek
mąki2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniagorzka czekolada (100 g)Masa25 dkg
masła2
żółtka1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukrusłoiczek
kremu czekoladowego typu nutella
czekolada gorzka lub
mleczna (100 g)10 dkg
rodzynekkieliszek
AmarettoPoncz3/4 szklanki przegotowanej zimnej
wody2 łyżki
cukrusok wyciśnięty z jednej
cytryny1/2 kieliszka
spirytusuSposób przygotowania
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier ubijać do rozpuszczenia się
cukru, dodać
żółtka, do
mąki dodać
proszek do pieczenia i startą na tarce jarzynowej
czekoladę, wymieszać, porcjami dodać do ubitych jaj, delikatnie wymieszać, wylać do formy o wymiarach 36/22cm. Piec 35 minut w temp. 175 *C.
Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwie części. Składniki ponczu wymieszać, nasączyć
biszkopt.Masa:
Żółtka utrzeć z
cukrem,
mleko zagotować, mieszając gorące wlać cienkim strumykiem do utartych
żółtek, zagotować.
Masło dobrze spulchnić mikserem, ucierając dodać wystudzone
żółtka, do masy dodać
krem czekoladowy, pokrojoną
czekoladę i sparzone, osuszone ręcznikiem papierowym
rodzynki, na koniec
Amaretto. Przełożyć
biszkopt, udekorować
cukrem pudrem lub rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą.