ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Czasami warto poszperać w starych przepisach :)
Składniki
8 jaj
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
gorzka czekolada (100 g)
Masa
25 dkg masła
2 żółtka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
słoiczek kremu czekoladowego typu nutella
czekolada gorzka lub mleczna (100 g)
10 dkg rodzynek
kieliszek Amaretto
Poncz
3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
2 łyżki cukru
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1/2 kieliszka spirytusu
Sposób przygotowania
Białka ubić na sztywno, dodać cukier ubijać do rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka, do mąki dodać proszek do pieczenia i startą na tarce jarzynowej czekoladę, wymieszać, porcjami dodać do ubitych jaj, delikatnie wymieszać, wylać do formy o wymiarach 36/22cm. Piec 35 minut w temp. 175 *C.
Biszkopt po wystudzeniu przekroić na dwie części. Składniki ponczu wymieszać, nasączyć biszkopt.
Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, mleko zagotować, mieszając gorące wlać cienkim strumykiem do utartych żółtek, zagotować. Masło dobrze spulchnić mikserem, ucierając dodać wystudzone żółtka, do masy dodać krem czekoladowy, pokrojoną czekoladę i sparzone, osuszone ręcznikiem papierowym rodzynki, na koniec Amaretto. Przełożyć biszkopt, udekorować cukrem pudrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/ciasto-czekoladowe