Wykonanie
Prosta, bardzo szybka w wykonaniu babka kawowa z nadzieniem
czekoladowo –
orzechowym.

Składniki3 szklanki
mąki1,5 szkl.
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli15 dkg
masła3
jajka1 szkl.
mleka1/2 szkl. kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej + 1/2 szklanki wrzątku1 łyżeczka
waniliiNadzienie3/4 szkl.
cukru trzcinowego1/4 szkl .
mąki1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
kakao1/2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej10 dkg.
orzechów włoskich siekanych10 dkg
czekolady gorzkiej pokrojonej na mniejsze kawałki1 łyżeczka
wanilii1/4 szklanki roztopionego
masłaSposób przygotowaniaDo
mąki dodać
proszek do pieczenia,
sól,
sodę dokładnie wymieszać. Do wystudzonej
kawy dodać
mleko i
śmietanę.
Masło dokładnie utrzeć z
cukrem, ucierając wbijać kolejno
jajka, dodać
wanilię. Do utartej masy dodawać suche składniki na przemian z mokrymi, dokładnie wymieszać.NADZIENIE: Do naczynia wsypać wszystkie składniki nadzienia, wlać roztopione, przestudzone
masło, wymieszać (powstanie kruszonka). Formę na babkę (najlepiej z kominem) dobrze wysmarować tłuszczem i obsypać
bułką tartą. Wyłożyć połowę ciasta na ciasto równo wyłożyć nadzienie tak aby nie dotykało brzegów i komina formy, na kruszonkę wyłożyć resztę ciasta. Piec około 50 minut w temp. 170 *C.