ßßß Cookit - przepis na Babka nadziewana

Babka nadziewana

nazwa

Wykonanie

Prosta, bardzo szybka w wykonaniu babka kawowa z nadzieniem czekoladowoorzechowym.
Składniki
3 szklanki mąki
1,5 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
15 dkg masła
3 jajka
1 szkl. mleka
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 1/2 szklanki wrzątku
1 łyżeczka wanilii
Nadzienie
3/4 szkl. cukru trzcinowego
1/4 szkl . mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 dkg.orzechów włoskich siekanych
10 dkg czekolady gorzkiej pokrojonej na mniejsze kawałki
1 łyżeczka wanilii
1/4 szklanki roztopionego masła
Sposób przygotowania
Do mąki dodać proszek do pieczenia, sól,sodę dokładnie wymieszać. Do wystudzonej kawy dodać mleko i śmietanę. Masło dokładnie utrzeć z cukrem, ucierając wbijać kolejno jajka, dodać wanilię. Do utartej masy dodawać suche składniki na przemian z mokrymi, dokładnie wymieszać.
NADZIENIE: Do naczynia wsypać wszystkie składniki nadzienia, wlać roztopione, przestudzone masło, wymieszać (powstanie kruszonka). Formę na babkę (najlepiej z kominem) dobrze wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć połowę ciasta na ciasto równo wyłożyć nadzienie tak aby nie dotykało brzegów i komina formy, na kruszonkę wyłożyć resztę ciasta. Piec około 50 minut w temp. 170 *C.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/babka-nadziewana