ßßß
Składniki3 szklanki mąki1,5 szkl. cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli15 dkg masła3 jajka1 szkl. mleka1/2 szkl. kwaśnej śmietany1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 1/2 szklanki wrzątku1 łyżeczka waniliiNadzienie3/4 szkl. cukru trzcinowego1/4 szkl . mąki1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kakao1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej10 dkg.orzechów włoskich siekanych10 dkg czekolady gorzkiej pokrojonej na mniejsze kawałki1 łyżeczka wanilii1/4 szklanki roztopionego masłaSposób przygotowaniaDo mąki dodać proszek do pieczenia, sól,sodę dokładnie wymieszać. Do wystudzonej kawy dodać mleko i śmietanę. Masło dokładnie utrzeć z cukrem, ucierając wbijać kolejno jajka, dodać wanilię. Do utartej masy dodawać suche składniki na przemian z mokrymi, dokładnie wymieszać.NADZIENIE: Do naczynia wsypać wszystkie składniki nadzienia, wlać roztopione, przestudzone masło, wymieszać (powstanie kruszonka). Formę na babkę (najlepiej z kominem) dobrze wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć połowę ciasta na ciasto równo wyłożyć nadzienie tak aby nie dotykało brzegów i komina formy, na kruszonkę wyłożyć resztę ciasta. Piec około 50 minut w temp. 170 *C.