ßßß
Składniki20dkg. masła30dkg. cukru5 jaj40dkg. mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia100ml. mleka1 łyżeczka wanilii lub cukier waniliowy2 łyżki kakaoczekolada gorzka (100g)szklanka wydrylowanych wiśniduży kieliszek rumuszczypta soliSposób przygotowaniaWiśnie zalać rumem i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, wanilią i solą na puszystą masę, ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do utartego masła Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i 2 łyżki kakao, wymieszać. Do drugiej części dodać wiśnie namoczone w rumie Formę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą, wylać ciasto z wiśniami, na ciasto z wiśniami łyżką kłaść ciasto czekoladowe. Piec około 50-55 minut w temp. 165-170 *C . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab