ßßß Cookit - przepis na Babka czekoladowo-wiśniowo-rumowa

Babka czekoladowo-wiśniowo-rumowa

nazwa

Wykonanie

Home
Na Słodko
Ciasta
17
cze
Babka czekoladowo-wiśniowo-rumowa
Loading...
60 min
Średni
1 Komentarz
Babka o mocno czekoladowym smaku, z dodatkiem wiśni nasączonych rumem.
Składniki
20dkg. masła
30dkg. cukru
5 jaj
40dkg. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml. mleka
1 łyżeczka wanilii lub cukier waniliowy
2 łyżki kakao
czekolada gorzka (100g)
szklanka wydrylowanych wiśni
duży kieliszek rumu
szczypta soli
Sposób przygotowania
Wiśnie zalać rumem i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, wanilią i solą na puszystą masę, ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do utartego masła Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i 2 łyżki kakao, wymieszać. Do drugiej części dodać wiśnie namoczone w rumie Formę na babkę wysmarować dokładnie tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą, wylać ciasto z wiśniami, na ciasto z wiśniami łyżką kłaść ciasto czekoladowe. Piec około 50-55 minut w temp. 165-170 *C . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.
Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.pl
vividlab
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/babka-czekoladowo-wisniowo-rumowa