Wykonanie
W starym zeszycie , gdzie mam mnóstwo przepisów zebranych przez pare ładnych lat , znalazłam ten oto przepis na miodownik z kremem z
kaszy mannej. Bardzo dużo jest przepisów na tego typu ciasta a ja wybrałam właśnie ten i się z
Wami nim podzielę :) Jeśli lubicie piernik i ciasto
miodowe to te połączenie smaków przypadnie Wam do gustu :). Ciasto najlepiej zrobic 2-3 dni wcześniej, przed podaniem , gdyż potrzebuje czasu aby zmięknąć i nabiera więcej mocy smaku :)Wymiary blaszki : 24 x 29 cmCzas pieczenia : 3 placki , każdy po 20 minutTemp. pieczenia : 180 C
Składniki:
400 g
mąki pszennej1/2 szkl.
miodu1/2 szkl.
cukrułyżeczka
sody3
jajkałyżeczka
przyprawy do pierników ( użyłam pół łużeczki
cynamonu, 1/4 łyżeczkę
ziela angielskiego, 1/4 łyżeczke
gałki muszkatałowej, 1/4 łyżeczkę
gozdzików mielonych )
Krem:2 szkl.
mleka6 łyżek
kaszy mannej200 g
masła1/2 szkl.
cukruDodatkowo:
wiórki kokosowepolewa czekoladowaorzechy włoskieSposób przygotowania
Miód z
cukrem zagotowac, cały czas mieszając.Gorącym
miodem sparzyc
mąkę i wymieszac , aby nie powstały grudki.Dodac
jajka,
sodę oraz
przyprawy. Ciasto wyrobic i podzielic na 3 części.Każdą rozwałkowac do wymiarów blachy na papierze do pieczenia.Piec po ok. 20 minut w temp. 180 C.Odstawic do wystygnięcia.Krem:Zagotowac
mleko , wsypac
kaszę manną i mieszając ( uważać, aby nie powstały grudki) gotować 3 - 5 minut .Pozostawic krem do ostygnięcia.Utrzeć
masło z miękkim
cukrem .Następnie dodawać po łyżce
kaszy do
masła.Placki ciasta przełożyc kremem.
Polewa czekoladowa:3 łyżki
kakao3 łyżki
cukru3 łyżki
mleka2 łyżki
margarynyDo garnka wsypujemy po kolei
cukier,
kakao i wlewamy
mleko , mieszamy aż składniki się rozpuszczą i na sam koniec dodajemy
margarynę i czekamy aż powstanie piękna lśniąca polewa , którra polewamy wierzch ciasta.Dodatkowo:Mielimy w blenderze 20 g
orzechów włoskich .Zmielonymi
orzechami i wiórkami kokosowymi dekorujemy ciasto.
Smacznego :)