Od jakiegoś czasu w moim menu znalazł się schab z kością. Zazwyczaj robiłem go w tradycyjny sposób czyli w jajku i bułceziemniakami. Ale po pewnym czasie takie połączenie zaczyna się zwyczajnie nudzić. Zacząłem eksperymentować i włączyłem go trochę już w świąteczny nastrój.Sam zapach schabu z goździkami, kolendrą i sosem pomarańczowym odrazu przypomina o świątecznym nastroju :)Składniki:- 4 plastry schabu z kością- 2 pomarańcze- 2 łyżki sosu sojowego- łyżka masła- pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry- 4 zmielone goździki- sól- pieprz- oliwa z oliwekDodatki:- wstążki z marchewki- orzeszki laskowe- pistacje- sałata- suszone jabłkaPrzygotowanie:Kotlety schabowe myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą tłuczka rozbijamy by były cieńsze. Przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i goździkami z obu stron. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie na patelnie wlewamy oliwę i smażymy kotlety.Pomarańcze kroimy na pół i wyciskamy sok. Sok oraz miąższ wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie wlewamy sos sojowy, dodajemy masło i mieszamy. Przygotowany sos przecedzamy przez sitko.