ßßß Cookit - przepis na Holenderskie pierniczki Kruidnoten.

Holenderskie pierniczki Kruidnoten.

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 11 grudnia 2014, autor: Marta
Dzisiaj przepis na szybkie, malutkie pierniczki, które są spożywane w Holandii 5 grudnia podczas święta Sinterklaas. Ja od kilku lat przygotowuję je na Boże Narodzenie.
Szybkie pierniczki, takie na 1-2 kęsy.
Przepis pochodzi z Addio pomidory .
składniki na około 80 sztuk:
230 g mąki tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej użyć domowej przyprawy)
2 łyżeczki imbiru
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao ( jeśli przyprawa do piernika zawiera kakao to możemy pominąć)
szczypta soli
100 g brązowego cukru
100 g miękkiego masła
1 łyżka miodu
4 łyżki mleka
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie gładkie.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha laskowego, układamy na blasze zachowując odległość. Pieczemy przez około 20 minut.
Studzimy na metalowej kratce. Po przestudzeniu przekładamy puszek szczelnie zamkniętych.
Wystudzone pierniczki twardnieją, jeśli chcemy żeby szybciej zmiękły to do puszki możemy włożyć kawałki jabłka. Co kilka dni jabłko musimy wymieniać na nowe.
Sprawdź te przepisy :
Piernik dojrzewający.
Cynamonowe ciastka maślane.
Czekoladowe ciasto z gruszkami.
Cynamonowe palmiery.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/12/11/holenderskie-pierniczki-kruidnoten