Wykonanie
Opublikowano 11 grudnia 2014, autor:
MartaDzisiaj przepis na szybkie, malutkie pierniczki, które są spożywane w Holandii 5 grudnia podczas święta Sinterklaas. Ja od kilku lat przygotowuję je na Boże Narodzenie.Szybkie pierniczki, takie na 1-2 kęsy.Przepis pochodzi z Addio
pomidory .

składniki na około 80 sztuk:230 g
mąki tortowej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
przyprawy do piernika (najlepiej użyć domowej
przyprawy)2 łyżeczki
imbiru1 czubata łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
kakao ( jeśli
przyprawa do piernika zawiera
kakao to możemy pominąć)szczypta
soli100 g
brązowego cukru100 g miękkiego
masła1 łyżka
miodu4 łyżki
mlekaPiekarnik nagrzewamy do 160 stopni.Do miski wsypujemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie gładkie.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości
orzecha laskowego, układamy na blasze zachowując odległość. Pieczemy przez około 20 minut.Studzimy na metalowej kratce. Po przestudzeniu przekładamy puszek szczelnie zamkniętych.Wystudzone pierniczki twardnieją, jeśli chcemy żeby szybciej zmiękły to do puszki możemy włożyć kawałki
jabłka. Co kilka dni
jabłko musimy wymieniać na nowe.Sprawdź te przepisy :Piernik dojrzewający.
Cynamonowe ciastka maślane.
Czekoladowe ciasto z
gruszkami.
Cynamonowe palmiery.