ßßß
Składniki:150 g ryżu2 szklanki mleka1 łyżka cukrubananycukier waniliowycynamonmargaryna do wysmarowania formykakaośmietana 18%Do rondelka wlewam mleko, dodaję cukier i cukier waniliowy. Gdy mleko jest gorące dodaję ryż i gotuję na wolnym ogniu cały czas mieszając przez 25 minut. Ryż powinien wchłonąć całe mleko. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Kroję banana w plasterki. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym margaryną układam warstwę ryżu, następnie bananów, posypuję cynamonem i kakao i znowu układam ryż. Zapiekam w piekarniku przez około 15 minut.Podaję porcję polaną śmietaną z cynamonem.Sprawdź te przepisy :Dzień naleśnikaPudding z pączkówNaleśniki TiramisuSernik na ciasteczkowo-orzechowym spodzie.