Wykonanie
Miłość do
słodyczy jest u mnie rodzinna ;-) Moja babcia tak naprawdę je tylko i wyłącznie ciasta, za każdym razem jak do niej jedziemy na przystawkę jest ciasto, na pierwsze danie ciasto, na drugie ciasto i na deser... guess what! Ciasto ;-) Nie żartuję! W dodatku ma idealną figurę… Życie jest niesprawiedliwe, bo choć w genach odziedziczyłam miłość do
cukru pod każdą postacią to już na ekspresową przemianę materii w mych genach miejsca nie było… Dzisiaj upiekłam ciasto z
borówkami amerykańskimi i z ręką na
sercu mogę powiedzieć, że to jedne z lepszych ciast jakie w życiu upiekłam – dowód jest na to prosty, ciasto upiekłam dla gości, którzy
mieli przyjść o 17, rodzice tak ‘próbowali’ tego ciasta, że już w pół godziny po upieczeniu zostały tylko 2 małe kawałki, tak więc goście zostali przywitani po poznańsku tudzież krakowsku (wybacz K.) –
kawą z cukrem….Składniki na
biszkopt cioci Ani:4
jajkaszklanka
cukruszklanka
mąkiSkładniki na poncz do nasączania:
herbata litpton tropikalna4 łyżeczki
cukru3 łyżeczki
soku malinowego2 łyżeczki
campariSkładniki do przekładania :
Budyń waniliowy na 750 ml2 szklanki
mlekaBita śmietana w proszku dr oetkeraDodatkowo 200 ml
mleka250 g
borówek amerykańskichPiekarnik rozgrzewamy do 175 °C . W
między czasie zaczynamy robić ciasto – początkowo oddzielamy
żółtka od
białek, bardzo dokładnie bo inaczej się
białka nie ubiją. Po oddzieleniu wrzucamy
białka do miksera i ubijamy na sztywno, po czym powoli dodajemy
cukier,
mąkę i
żółtka, ucieramy ciasto na jednolitą masę. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy
masłem i posypujemy
mąką lub
bułką tartą. Wlewamy masę i od razu wkładamy do piekarnika.
Biszkopt pieczemy do suchego patyczka czyli około 30 minut.Gdy ciasto się piecze, zaparzamy
herbatę w szklance
wody i odstawiamy do wystygnięcia. Do miksera wlewamy 200 ml schłodzonego
mleka i wsypujemy
bitą śmietanę w proszku – miksujemy, aż będzie miała ładną sztywną konsystencję i wstawiamy do lodówki. Teraz zrobimy
budyń, który jest na 750 ml – ale w związku z tym, że będzie on nam służył jako krem do przełożenia zrobimy go używając jedynie 500 ml
mleka. Tak więc gotujemy jedną szklankę
mleka z 3 płaskimi łyżkami
cukru, a w drugiej szklance
mleka rozrabiamy
budyń. Gdy
mleko się ugotuje wlewamy szklankę z
budyniem i mieszamy do zgęstnienia.
Herbata powinna być już chłodna, więc dodajemy wszystkie składniki czyli 4 łyżeczki
cukru, 3 łyżeczki
soku malinowego i 2 łyżeczki
campari, wszysztko dobrze mieszamy tak żeby
cukier się rozpuścił.Gdy ciasto jest gotowe i schłodzone kroimy je na pół, po czym dolną część nasączamy porządnie ponczem,
potem kładziemy cały
budyń i rozprowadzamy na całe ciasto. Przykrywamy drugą połową ciasta i smarujemy
bitą śmietaną z każdej strony. Na górę kładziemy
borówki amerykańskie ;-)SMACZNEGO!O