ßßß Cookit - przepis na Omlet po cesarsku

Omlet po cesarsku

nazwa

Składniki

Wykonanie

Bardzo lubię kuchnię Pani Ewy Wachowicz. Dzieki niej zaczełam gotować, więc postanowiłam sobie , że przybliżę Wam jej kuchnię jeśli jeszcze jej nie znacie , i jej przepisy i raz w tygodniu będzie coś z jej repertuaru. Dziś na pierwszy ogień idzie omlet po cesarsku. Pyszny, puszysty i sycący omlecik- ulubiony mojego synka.
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki cukru
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mleko, cukier i mąkę - mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do żółtek. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu ( najlepiej maśle) na złoty kolor z każdej strony. Pani Ewa podawała z rosterem śliwkowym - ja uznałam, że będzie za słodko więc podałam bez żadnych dodatków.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/09/omlet-po-cesarsku.html