Wykonanie
Moja wersja granoli jest z dodatkiem
orzechów włoskich,
rodzynek i
gorzkiej czekolady. „Baza” :
płatki owsiane,
płatki żytnie, prażone
siemie lniane i prażony
ryż brązowy – dzięki niemu całość jest bardziej lekka i chrupiąca. Możemy za każdym razem dowolnie modyfikowac skład, dodajac rozne rodzaje
płatków lub
bakalii. Domowa granola jest na pewno o wiele lepsza (zdrowsza i tańsza) niż ta ze sklepuPolecam !Składniki :1 pełna szklanka
płatków owsianych1 pełna szklanka
płatków żytnich1 pełna szklanka prażonego
ryżu brązowegopół szklanki prażonego
siemienia lnianegopół szklanki posiekanych
orzechów włoskichpół szklanki
rodzynek sułtańskich1/3 tabliczki
gorzkiej czekolady – posiekanej3 łyżki
miodu3 łyżki
oleju3 łyzki
dżemu (jasnego, najlepiej z
moreli)Przygotowanie :Suche składniki przesypujemy do oddzielnej dużej miski.
Miód,
olej i
dżem rozpuszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, po czym wlewamy do reszty i mieszamy tak aby
syrop zlepił wszystkie
płatki. Masę wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, ugniatamy ją z wierzchu.. Wstawiamy do rozgrzanego do 190C piekarnika na 15 minut. Studzimy w chłodnym miejscu przez godzinę, kiedy masa stanie się krucha łamiemy ją na małe kawałki lub siekamy nożem. Trzymamy w zamkniętym naczyniu.


Powiązane wpisy:Owsianka
czekoladowo-bakaliowaOwsianka z
jabłkami,
rodzynkami i
orzechami w
cynamonieDomowe cafe latte jak z ekspresuDuże
ciastka z
czekoladą i
orzechami