ßßß Cookit - przepis na Domowe musli granola |

Domowe musli granola |

nazwa

Wykonanie

Moja wersja granoli jest z dodatkiem orzechów włoskich, rodzynek i gorzkiej czekolady. „Baza” : płatki owsiane, płatki żytnie, prażone siemie lniane i prażony ryż brązowy – dzięki niemu całość jest bardziej lekka i chrupiąca. Możemy za każdym razem dowolnie modyfikowac skład, dodajac rozne rodzaje płatków lub bakalii. Domowa granola jest na pewno o wiele lepsza (zdrowsza i tańsza) niż ta ze sklepu
Polecam !
Składniki :
1 pełna szklanka płatków owsianych
1 pełna szklanka płatków żytnich
1 pełna szklanka prażonego ryżu brązowego
pół szklanki prażonego siemienia lnianego
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek sułtańskich
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady – posiekanej
3 łyżki miodu
3 łyżki oleju
3 łyzki dżemu (jasnego, najlepiej z moreli)
Przygotowanie :
Suche składniki przesypujemy do oddzielnej dużej miski. Miód, olej i dżem rozpuszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, po czym wlewamy do reszty i mieszamy tak aby syrop zlepił wszystkie płatki. Masę wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, ugniatamy ją z wierzchu.. Wstawiamy do rozgrzanego do 190C piekarnika na 15 minut. Studzimy w chłodnym miejscu przez godzinę, kiedy masa stanie się krucha łamiemy ją na małe kawałki lub siekamy nożem. Trzymamy w zamkniętym naczyniu.
Powiązane wpisy:
Owsianka czekoladowo-bakaliowa
Owsianka z jabłkami, rodzynkami i orzechami w cynamonie
Domowe cafe latte jak z ekspresu
Duże ciastka z czekoladą i orzechami
Źródło:http://poprostugotuje.blog.pl/2014/03/19/domowe-musli-granola