Wykonanie
BISZKOPT CIEMNY:6 jajniepełna szklanka
mąki3 łyżki
kakao1 szklanka
cukrupół łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soku z cytrynyszczypta
soliKREM:2 opakowania masła roślinnego po 250 gr (najlepsze w kubeczkach)3
żółtka1/2 lub 3/4 szkl.
cukru pudru (jeśli jest mało słodkie, dosłodzić)4 czubate łyżki
kakao1 zapach
rumowy lub
arakowy (dla mnie lepszy z
arakiem)PONCZ:1i 1/2 szklanki przegotowanej
wody6 łyżeczek
cukru1/2 szklanki
cytrynyspirytus lub
wódka wg uznaniaDODATKOWO:
powidła śliwkoweczekolada gorzka do posypaniaI. Robimy
biszkopt :1. Oddzielamy
białka od
żółtek . Ucieramy
żółtka z
cukrem (najlepiej na parze, wtedy
cukier szybciej się roztopi), dodajemy
sok z cytryny.2. Do innego naczynia wsypujemy niepełną szklankę
mąki, 3 łyżki
kakao i
proszek do pieczenia. Mieszamy.3. Ubijamy pianę z
białek ze szczyptą
soli.4. Do
białek dodajemy masę z
żółtek i delikatnie mieszamy.5. Do tego dosypujemy
mąkę z dodatkami i mieszamy.6. Tortownicę smarujemy tłuszczem i
bułka tartą na dnie.7. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy ok. 45 min.II. Robimy krem:
Masło ucieramy z
cukrem pudrem, dodajemy
żółtka,
kakao i zapach. Miksujemy.III. Przygotowujemy poncz: wszystkie składniki łączymy razem, dodając
alkohol wg uznania. Wyjdzie tego sporo, więc nie trzeba zużywać do nasączania wszystkiego. Ja w trakcie przygotowywania troszkę go podpijam dla humoru.IV.
Biszkopt dzielimy na 3 części. Pamiętajmy, aby górną część dać w środek, a środkową na górę! Nasączamy odpowiednią ilością ponczu każdą część, smarujemy powidłami, nakładamy krem. Wierzch i boki
tortu smarujemy kremem. Na koniec posypujemy wierzch i boki
czekoladą z lodówki (!), startą na tarce. Wkładamy do lodówki.Można udekorować tort np.
ananasem, ale nie jest to konieczne, bo i tak wygląda ładnie. Jest dość pracochłonny, ale naprawdę rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej, łatwiej się dzieli. Smacznego!Powiązane wpisy:Tort SzwarcwaldzkiSzybkie i Przepyszny tort MalinowyTort
KawowyTort
cytrynowy