ßßß
BISZKOPT CIEMNY:6 jajniepełna szklanka mąki3 łyżki kakao1 szklanka cukrupół łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka soku z cytrynyszczypta soliKREM:2 opakowania masła roślinnego po 250 gr (najlepsze w kubeczkach)3 żółtka1/2 lub 3/4 szkl. cukru pudru (jeśli jest mało słodkie, dosłodzić)4 czubate łyżki kakao1 zapachrumowy lub arakowy (dla mnie lepszy z arakiem)PONCZ:1i 1/2 szklanki przegotowanej wody6 łyżeczek cukru1/2 szklanki cytrynyspirytus lub wódka wg uznaniaDODATKOWO:powidła śliwkoweczekolada gorzka do posypaniaI. Robimy biszkopt :1. Oddzielamy białka od żółtek . Ucieramy żółtka z cukrem (najlepiej na parze, wtedy cukier szybciej się roztopi), dodajemy sok z cytryny.2. Do innego naczynia wsypujemy niepełną szklankę mąki, 3 łyżki kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy.3. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli.4. Do białek dodajemy masę z żółtek i delikatnie mieszamy.5. Do tego dosypujemy mąkę z dodatkami i mieszamy.6. Tortownicę smarujemy tłuszczem i bułka tartą na dnie.7. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy ok. 45 min.II. Robimy krem:Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, kakao i zapach. Miksujemy.III. Przygotowujemy poncz: wszystkie składniki łączymy razem, dodając alkohol wg uznania. Wyjdzie tego sporo, więc nie trzeba zużywać do nasączania wszystkiego. Ja w trakcie przygotowywania troszkę go podpijam dla humoru.IV. Biszkopt dzielimy na 3 części. Pamiętajmy, aby górną część dać w środek, a środkową na górę! Nasączamy odpowiednią ilością ponczu każdą część, smarujemy powidłami, nakładamy krem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Na koniec posypujemy wierzch i boki czekoladą z lodówki (!), startą na tarce. Wkładamy do lodówki.Można udekorować tort np. ananasem, ale nie jest to konieczne, bo i tak wygląda ładnie. Jest dość pracochłonny, ale naprawdę rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje następnego dnia. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej, łatwiej się dzieli. Smacznego!Powiązane wpisy:Tort SzwarcwaldzkiSzybkie i Przepyszny tort MalinowyTort KawowyTort cytrynowy