Wykonanie

Składniki::
budyń wanilowycukier puder: 10 dag
cukier: 2 łyżki
jabłka: 5-6 sztuk
mleko: 1/2 litra
mąka pszenna: 10 dag
żółtka: 3
cynamonmasło: 20 dag
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 20 dag zimnego
masła pokrojonego na małe kawałki.
Mąkę z
masłem posiekaj szerokim nożem. Następnie dodaj
cukier puder oraz
żółtka i szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na ok. 30 min.
Budyń przygotuj (w
mleku, nie wodzie) zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Jabłka umyj, obierz, pokrój w ćwiartki lub ósemki i usuń gniazda nasienne. Oprósz je
cynamonem wymieszanym z
cukrem.Schłodzone ciasto wyjmij na lekko oprószoną
mąką stolnicę lub blat i rozwałkuj na grubość kilku milimetrów (3-5 mm). Nie podsypuj ciasta
mąką, bo będzie twarde. Pomagając sobie wałkiem, przenieś ciasto do wysmarowanej
masłem formy do pieczenia tart i dokładnie je w niej ułóż. Powinno równo przylegać do brzegów formy. Ciasto nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż
fasolą lub
grochem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C ok. 8 min, zdejmij papier i
groch, piecz jeszcze ok. 7 minut.Na podpieczonej tarcie ułóż wydrążone
jabłka (nacięciami do dołu), zalej
budyniem (może być ciepły) i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 30 minut.Powiązane wpisy:TARTA Z
JABŁKAMISzarlotka :)Łatwa
tarta z
białą czekoladą i
borówką amerykańskąTarta z kremem
migdałowym i
śliwkami