ßßß Cookit - przepis na SERNIK WIŚNIOWO – CZEOLADOWY

SERNIK WIŚNIOWO – CZEOLADOWY

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
5 g cukru waniliowego
Masa serowa:
800 g twarogu półtłustego
100 g masła
250 g cukru pudru
4 jajka
100 ml śmietanki 30%
30 g mąki ziemniaczanej
5 g cukru waniliowego
200 g wydrylowanych wiśni*
100 g czekolady deserowej
Wiśnie w żelu:
300 g wydrylowanych wiśni
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać kakao posiekać z masłem, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać żółtko i odrobinę soli, szybko połączyć w ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i chłodzić przez 30 minut.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć dno tortownicy o średnicy 21 cm.
Masa serowa:
Twaróg zemleć co najmniej dwukrotnie.
Zmielony twaróg połączyć z masłem, śmietanką oraz mąką ziemniaczaną.
4 żółtka utrzeć dodając 150 g cukru pudru oraz cukier waniliowy, na jednolitą pulchną masę.
Partiami dodawać ser do żółtek, ciągle ucierając.
Białka ubić, dodać 100 g cukru w celu utrwalenia. Połączyć z serem.
Masę serową zmieszać z wiśniami i pokruszoną czekoladą.
Otrzymaną masę serową wyłożyć na ciasto. Piec około godzinę w temperaturze 180 o C.
Wiśnie w żelu:
Owoce przełożyć do rondelka, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać. Zagotować, ciągle mieszając gotować jeszcze przez około 5 minut.
Po wyjęciu sernika z piekarnika, odstawić go do całkowitego ostygnięcia. Wyłożyć na niego wiśnie w żelu. Podawać najlepiej, gdy wiśnie w żelu są jeszcze ciepłe.
* Jeśli używacie wiśni zamrożonych, to trzeba je najpierw dokładnie odmrozić i odcisnąć sok.
Powiązane wpisy:
Sernik na zimno z truskawkami
Kostka Alpejska
Rolada Czekoladowa
Tort Czekoladowo-kawowo-migdałowy
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/09/03/sernik-wisniowo-czeoladowy