Wykonanie
Hej hej!Moni ostatnio dużo się uczyła filetować ryb. Akurat mama była w makro, więc poprosiłyśmy ją o kupienie jakiejś
ryby w całości.I co mama przywiozła?
Kurka.Na początku myślałyśmy, że mama pomyliła
grzyby z
rybami, ale się okazało, że jest taka
ryba.Nie wiemy skąd ona pochodzi, jak żyje, ale cóż... W końcu to
ryba.Okazało się, że jest w smaku delikatny, podobny do
dorsza. Nie jest dużą
rybą, łatwo się go smaży, więc same plusy!A więc...Do dzieła!
Składniki:
kurek czerwony
cytrynasólpieprz100 ml
wina białego, wytrawnego50 ml
śmietanki kremówkitrochę
mąkipół
szalotkiSalsa z
mango:1
mangoszalotkalimonkasólpieprzkolendraodrobinę
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Filetujemy
kurka. Nie bójcie się filetować, jak ja dałam radę, to WY też. Na YouTube znajdziecie mnóstwo filmików, w których pokazują krok po kroku wykonanie. Pamiętajcie żeby wyciągnąć ości,
kurek ma małe.Obtaczamy w
mące i smażymy na
oleju chwilę z jednej i z drugiej strony - do przyrumienienia.Na tej samej patelni dodajemy pokrojoną w kostkę
szalotkę, chwilę smażymy.Dodajemy
wino i czekamy aż odparuje nadmiar. Dodajemy sok z połowy
cytryny i trochę
skórki z cytryny.Na sam koniec dodajemy
śmietankę.Doprawiamy
solą,
pieprzem.Salsa z
mango:Kroimy wszystko w kostkę.Mieszamy razem.Robimy dressing - łączymy
oliwę i trochę
soku z limonki,
sól,
pieprz i trochę pokrojonej
kolendry.Dodajemy do miski z
mango i
szalotką.Podajemy z
rybą.Smacznego! :)~M&M