ßßß Cookit - przepis na Smażony kurek czerwony z sosem śmietanowo cytrynowym z salsą z mango

Smażony kurek czerwony z sosem śmietanowo cytrynowym z salsą z mango

nazwa

Wykonanie

Hej hej!
Moni ostatnio dużo się uczyła filetować ryb. Akurat mama była w makro, więc poprosiłyśmy ją o kupienie jakiejś ryby w całości.
I co mama przywiozła? Kurka.
Na początku myślałyśmy, że mama pomyliła grzyby z rybami, ale się okazało, że jest taka ryba.
Nie wiemy skąd ona pochodzi, jak żyje, ale cóż... W końcu to ryba.
Okazało się, że jest w smaku delikatny, podobny do dorsza. Nie jest dużą rybą, łatwo się go smaży, więc same plusy!
A więc...
Do dzieła!
Składniki:
kurek czerwony
cytryna
sól
pieprz
100 ml wina białego, wytrawnego
50 ml śmietanki kremówki
trochę mąki
pół szalotki
Salsa z mango:
1 mango
szalotka
limonka
sól
pieprz
kolendra
odrobinę oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Filetujemy kurka. Nie bójcie się filetować, jak ja dałam radę, to WY też. Na YouTube znajdziecie mnóstwo filmików, w których pokazują krok po kroku wykonanie. Pamiętajcie żeby wyciągnąć ości, kurek ma małe.
Obtaczamy w mące i smażymy na oleju chwilę z jednej i z drugiej strony - do przyrumienienia.
Na tej samej patelni dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, chwilę smażymy.
Dodajemy wino i czekamy aż odparuje nadmiar. Dodajemy sok z połowy cytryny i trochę skórki z cytryny.
Na sam koniec dodajemy śmietankę.
Doprawiamy solą, pieprzem.
Salsa z mango:
Kroimy wszystko w kostkę.
Mieszamy razem.
Robimy dressing - łączymy oliwę i trochę soku z limonki, sól, pieprz i trochę pokrojonej kolendry.
Dodajemy do miski z mango i szalotką.
Podajemy z rybą.
Smacznego! :)
~M&M
Źródło:http://www.monikoza.pl/2015/07/smazony-kurek-czerwony-z-sosem.html