ßßß Cookit - przepis na Jesienna zupa buraczkowa - czerwona ( z dojrzałych buraków).

Jesienna zupa buraczkowa - czerwona ( z dojrzałych buraków).

nazwa

Wykonanie

Jesień wyjątkowo piękna tego roku jest, a wraz z nią w parze idą buraki. Niezwykle zdrowe warzywa podbudowujące między innymi naszą odporność (dzięki dużej zawartości witaminy C), regulujące ciśnienie tętnicze krwi (dzięki potasowi), posiadające dużo wapnia mającego korzystny wpływ na kości. Korzystajcie z nich ile się da! Dziś proponuję Wam tradycyjną zupę z dojrzałych buraków. Sycąca, aromatyczna i lubiana przez dzieci. Punkt obowiązkowy do zrealizowania jesienią. Na blogu pojawił się też wpis na buraczki zamknięte w słoiczkach .
Składniki na 6 porcji:
2 litry wody
2 średniej wielkości buraczki
żeberka trójkątne - 0,5 kg (można porcję rosołową, lub po prostu mięso)
2 marchewki średniej wielkości
plaster selera korzennego
1 pietruszka - korzeń
liść laurowy
sól/pieprz wg uznania
kilka ziaren pieprzu (ja daję 5)
duża łyżka majeranku suszonego
łyżka octu - dzięki temu otrzymamy bardziej intensywny kolor
łyżka brązowego cukru
WYKONANIE:
W garnku zagotować 2 litry wody. Na wrzątek włożyć mięso, zmniejszyć palnik. Obgotować je i zdjąć wytrącającą się pianę. Wrzucić liść laurowy, sól, pieprz oraz majeranek.
Warzywa umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać do gotującego się wywaru na około 15 minut po zagotowaniu mięsa. Przykryć i cały czas gotując pozwolić składnikom zmięknąć. Na koniec dodajemy ocet, oraz cukier. Jeżeli brakuje przypraw, uzupełnić je według swojego smaku (dosolić trochę, czy dodać pieprzu).
Jeżeli chcecie można zupę zaklepać śmietaną i mąką. Nie zabielamy jej za pomocą samej śmietany czy jogurtu jeżeli dodajemy ocet, by uniknąć zważenia. Ja z tego zrezygnowałam jednak, zupa nie wymaga zagęszczania.
SMACZNEGO!
Pozdrawiam. Kasia R.
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/11/jesienna-zupa-buraczkowa-czerwona-z.html