Wykonanie
Jesień wyjątkowo piękna tego roku jest, a wraz z nią w parze idą
buraki. Niezwykle zdrowe warzywa podbudowujące
między innymi naszą odporność (dzięki dużej zawartości witaminy C), regulujące ciśnienie tętnicze
krwi (dzięki potasowi), posiadające dużo wapnia mającego korzystny wpływ na kości. Korzystajcie z nich ile się da! Dziś proponuję Wam tradycyjną zupę z dojrzałych
buraków. Sycąca, aromatyczna i lubiana przez dzieci. Punkt obowiązkowy do zrealizowania jesienią. Na blogu pojawił się też wpis na
buraczki zamknięte w słoiczkach .

Składniki na 6 porcji:2 litry
wody2 średniej wielkości
buraczkiżeberka trójkątne - 0,5 kg (można porcję rosołową, lub po prostu
mięso)2
marchewki średniej wielkościplaster
selera korzennego1
pietruszka - korzeńliść laurowysól/pieprz wg uznaniakilka ziaren
pieprzu (ja
daję 5)duża łyżka
majeranku suszonegołyżka
octu - dzięki temu otrzymamy bardziej intensywny kolorłyżka
brązowego cukruWYKONANIE:W garnku zagotować 2 litry
wody. Na wrzątek włożyć
mięso, zmniejszyć palnik. Obgotować je i zdjąć wytrącającą się pianę. Wrzucić
liść laurowy,
sól,
pieprz oraz
majeranek.Warzywa umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Dodać do gotującego się
wywaru na około 15 minut po zagotowaniu
mięsa. Przykryć i cały czas gotując pozwolić składnikom zmięknąć. Na koniec dodajemy
ocet, oraz
cukier. Jeżeli brakuje przypraw, uzupełnić je według swojego smaku (dosolić trochę, czy dodać
pieprzu).Jeżeli chcecie można zupę zaklepać
śmietaną i
mąką. Nie zabielamy jej za pomocą samej
śmietany czy
jogurtu jeżeli dodajemy
ocet, by uniknąć zważenia. Ja z tego zrezygnowałam jednak, zupa nie wymaga zagęszczania.

SMACZNEGO!Pozdrawiam.
Kasia R.