Wykonanie
Jakiś czas temu zamieściłam przepis na tartę z
pieczarkami, dziś zapraszam na pyszną tartę ze
szparagami. Ich wspólny mianownik to uniwersalna baza - ten sam przepis na ciasto kruche i masę
serowo-jajeczną. Zmienia się tylko główny składnik, no i oczywiście smak :) Polecam eksperymenty z tartą - modyfikujcie składniki wg własnych upodobań i odkrywajcie nowe smaki :)

Składniki (na formę o śr. 30 cm):Ciasto kruche:250 g
mąkipół łyżeczki
soli150 g zimnego
masła1
jajko1 łyżka zimnego
mleka lub
jogurtu naturalnegoNadzienie:2 pęczki
szparagów (1 kg)12 szt.
suszonych pomidorów (nie z zalewy)1
cebula4
jajka2 opakowania (300 g)
naturalnego serka o obniżonej zaw. tłuszczu (polecam ten)kilka gałązek świeżego
tymiankuszczypta
pieprzu cayenne (można pominąć)pozostałe
przyprawy:
sól,
pieprzPrzygotowanie:Ciasto kruche:Ręcznie :
Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane
masło,
sól,
jajko i mleko/
jogurt. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 min.Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 min.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do formy i wstawić do lodówki na 20 min. W międzyczasie można przygotować nadzienie.Po wyjęciu ciasta z lodówki ponakłuwać je widelcem, dno i boki pokryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), dno obciążyć
suchą fasolą. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię z
fasolą i piec przez ok. 15-20 min. - na złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale piekarnika nie wyłączać.Nadzienie:
Cebulę pokroić w piórka.
Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrewniałe końcówki.
Suszone pomidory umieścić w miseczce i zalać wrzątkiem. Po dwóch minutach odcedzić i pokroić w kostkę.W drugiej miseczce roztrzepać
jajka razem z
serkiem, dodać
pieprz cayenne i pozostałe
przyprawy.
Tymianek umyć, oderwać listki i dodać do masy jajecznej, wymieszać.
Szparagi ułożyć na cieście, posypać pokrojonymi
pomidorami i
cebulą. Zalać masą jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.