ßßß
Składniki (na formę o śr. 30 cm):Ciasto kruche:250 g mąkipół łyżeczki soli150 g zimnego masła1 jajko1 łyżka zimnego mleka lub jogurtu naturalnegoNadzienie:2 pęczki szparagów (1 kg)12 szt. suszonych pomidorów (nie z zalewy)1 cebula4 jajka2 opakowania (300 g) naturalnego serka o obniżonej zaw. tłuszczu (polecam ten)kilka gałązek świeżego tymiankuszczypta pieprzu cayenne (można pominąć)pozostałe przyprawy: sól, pieprzPrzygotowanie:Ciasto kruche:Ręcznie : Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane masło, sól, jajko i mleko/ jogurt. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 min.Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce 30 min.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Przełożyć do formy i wstawić do lodówki na 20 min. W międzyczasie można przygotować nadzienie.Po wyjęciu ciasta z lodówki ponakłuwać je widelcem, dno i boki pokryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), dno obciążyć suchą fasolą. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię z fasolą i piec przez ok. 15-20 min. - na złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale piekarnika nie wyłączać.Nadzienie:Cebulę pokroić w piórka. Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Suszone pomidory umieścić w miseczce i zalać wrzątkiem. Po dwóch minutach odcedzić i pokroić w kostkę.W drugiej miseczce roztrzepać jajka razem z serkiem, dodać pieprz cayenne i pozostałe przyprawy. Tymianek umyć, oderwać listki i dodać do masy jajecznej, wymieszać.Szparagi ułożyć na cieście, posypać pokrojonymi pomidorami i cebulą. Zalać masą jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25-30 minut, do czasu aż masa będzie ścięta.