Wykonanie
Pin It
W moim domu wszyscy uwielbiamy pierogi. Najbardziej lubiane są w wersji klasycznej, czyli ruskie i z
mięsem. Dziś postanowiłam troszkę odbiec od klasyki i spróbować innych smaków.Oto pyszne pierogi z farszem ze
szpinaku i
fety. Zróbcie, będziecie zachwyceni.Składniki na ciasto pierogowe:ok. 700 g
mąki pszennej 450 lub 5502 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
soliok. 500 ml gorącej
wody wymieszanej pół na pół z
mlekiemSkładniki na farsz:1 kg mrożonych brykietów
szpinakowych25-30 dag
fety3 ząbki
czosnkusól, świeżo zmielony
pieprz,1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejWykonanie ciasta:Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać, w zależności od
mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne i nie za twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok.Wykonanie farszu:Brykiety wsypujemy na patelnię i podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia i odparowania
wody.
Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do
szpinaku, przyprawiamy. Patelnię zdejmujemy z kuchenki i do masy szpinakowej wrzucamy pokrojoną w kostkę
fetę. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.A
potem to już tylko sama przyjemność: wałkujemy, nadziewamy i kleimy pierogi.W dużym garnku gotujemy
wodę z 1 łyżeczka
soli, gotujemy pierogi od momentu wypłynięcia ok. 2-3 minuty.Pierogi podajemy polane
śmietaną, a u nas w domu, koniecznie też
maggi :-)