ßßß Cookit - przepis na Pierogi z pęczakiem, szpinakiem i boczkiem.

Pierogi z pęczakiem, szpinakiem i boczkiem.

nazwa

Wykonanie

Jak już pisałam pierogi w naszym domu cieszą się dużym powodzeniem :) Robię dużo pierogów i wiele ich rodzajów. Dzisiaj chciałam wam zaproponować pierogi z pęczakiem, szpinakiem i boczkiem.Szpinak jest warzywem do którego przekonałam się dopiero w wieku dorosłym i aktualnie często gości na naszym stole.
Przepis na ciasto na pierogi, który podaję powstał po kilku eksperymentach. ten przepis zawsze wychodzi, a ciasto jest miękkie i elastyczne.
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej,
szczypta soli
gorąca woda,
łyżka oleju,
Jak zrobić:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, całość polewamy gorącą wodą (ok 1/2 szklanki) i mieszamy łyżką. Mąka się "zaparza". Gdy przestygnie do takiej temperatury, że jesteśmy w stanie zagnieść ciasto, czyli już nie parzy, energicznie zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki, dodajemy łyżkę oleju, i odkładamy pod ściereczkę, aby odpoczęło. CZasem do ciasta dodaję łyżeczkę kurkumy, wówczas ciasto ma piękny żółty kolor.
Składniki na farsz:
p
pęczak - ok 1 szklanki
szpinak - 4 kulki szpinaku mrożonego w liściach lub szpinak świeży,
boczek wędzony - ok. 250 g,
cebula - 1 sztuka,
ser typu feta - pół opakowania
czosnek - 2 ząbki
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
Jak zrobić:
Pęczak płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na sypko, szpinak rozmrażamy. Na patelnie wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Smażymy. Dokładamy rozmrożony szpinak. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i wciskamy czosnek. Dodajemy ugotowaną kaszą, mieszamy. Dodajmey rozdrobniony ser feta. Energicznie mieszamy - ser powinien oblepić wszystkie składniki, trochę się rozpuścić. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą - boczek i ser są mocno słone.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka i lepimy pierogi, gotujemy.
Ja po ugotowaniu i odcedzeniu obsmażam je na maśle, są przyjemnie chrupiące :)
Smacznego.
Źródło:http://gotowanie-smakowanie.blogspot.com/2013/06/pierogi-z-peczakiem-szpinakiem-i.html