Wykonanie
Jak już
pisałam pierogi w naszym domu cieszą się dużym powodzeniem :) Robię dużo pierogów i wiele ich rodzajów. Dzisiaj chciałam wam zaproponować pierogi z pęczakiem,
szpinakiem i
boczkiem.
Szpinak jest warzywem do którego przekonałam się dopiero w wieku dorosłym i aktualnie często gości na naszym
stole.
Przepis na ciasto na pierogi, który podaję powstał po kilku eksperymentach. ten przepis zawsze wychodzi, a ciasto jest miękkie i elastyczne.Składniki na ciasto:0,5 kg
mąki pszennej,szczypta
soligorąca
woda,łyżka
oleju,Jak zrobić:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy
sól, całość polewamy gorącą
wodą (ok 1/2 szklanki) i mieszamy łyżką.
Mąka się "zaparza". Gdy przestygnie do takiej temperatury, że jesteśmy w stanie zagnieść ciasto, czyli już nie parzy, energicznie zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki, dodajemy łyżkę
oleju, i odkładamy pod ściereczkę, aby odpoczęło. CZasem do ciasta dodaję łyżeczkę
kurkumy, wówczas ciasto ma piękny żółty kolor.Składniki na farsz:
ppęczak - ok 1 szklanki
szpinak - 4 kulki
szpinaku mrożonego w liściach lub
szpinak świeży,
boczek wędzony - ok. 250 g,
cebula - 1 sztuka,
ser typu
feta - pół opakowania
czosnek - 2 ząbki
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,Jak zrobić:Pęczak płuczemy, zalewamy
wodą i gotujemy na sypko,
szpinak rozmrażamy. Na patelnie wrzucamy pokrojony w kostkę
boczek i
cebulę. Smażymy. Dokładamy rozmrożony
szpinak. Mieszamy. Doprawiamy
pieprzem,
gałką muszkatołową i wciskamy
czosnek. Dodajemy ugotowaną
kaszą, mieszamy. Dodajmey rozdrobniony
ser feta. Energicznie mieszamy -
ser powinien oblepić wszystkie składniki, trochę się rozpuścić. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy
solą -
boczek i
ser są mocno słone.Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka i lepimy pierogi, gotujemy.Ja po ugotowaniu i odcedzeniu obsmażam je na
maśle, są przyjemnie chrupiące :)Smacznego.