ßßß

Przepis na ciasto na pierogi, który podaję powstał po kilku eksperymentach. ten przepis zawsze wychodzi, a ciasto jest miękkie i elastyczne.Składniki na ciasto:0,5 kg mąki pszennej,szczypta soligorąca woda,łyżka oleju,Jak zrobić:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, całość polewamy gorącą wodą (ok 1/2 szklanki) i mieszamy łyżką. Mąka się "zaparza". Gdy przestygnie do takiej temperatury, że jesteśmy w stanie zagnieść ciasto, czyli już nie parzy, energicznie zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od ręki, dodajemy łyżkę oleju, i odkładamy pod ściereczkę, aby odpoczęło. CZasem do ciasta dodaję łyżeczkę kurkumy, wówczas ciasto ma piękny żółty kolor.Składniki na farsz:
ppęczak - ok 1 szklankiszpinak - 4 kulki szpinaku mrożonego w liściach lub szpinak świeży,boczek wędzony - ok. 250 g,cebula - 1 sztuka,ser typu feta - pół opakowaniaczosnek - 2 ząbkisól,pieprz,gałka muszkatołowa,Jak zrobić:Pęczak płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na sypko, szpinak rozmrażamy. Na patelnie wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Smażymy. Dokładamy rozmrożony szpinak. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i wciskamy czosnek. Dodajemy ugotowaną kaszą, mieszamy. Dodajmey rozdrobniony ser feta. Energicznie mieszamy - ser powinien oblepić wszystkie składniki, trochę się rozpuścić. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą - boczek i ser są mocno słone.Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka i lepimy pierogi, gotujemy.Ja po ugotowaniu i odcedzeniu obsmażam je na maśle, są przyjemnie chrupiące :)Smacznego.