Wykonanie
Piekłam
bagietki z
kozim serem,
czerwoną cebulka i
rozmarynem i pomyślałam sobie, że przydałoby się coś dobrego do ich posmarowania.
Bagietka, nieodzowny element kuchni francuskiej, więc i ciąg dalszy powinien być francuski... A ponieważ uwielbiam wszelakie smarowidła, padło na p âté z
drobiowych wątróbek. Poszperałam w necie i oto moja wersja tego dania. Duet chrupiąca
bagietka z
kozim serem i p âté rewelacyjna !Do usmażenia
wątróbek do p âté użyłam smalczyku roślinnego, zamiast
oleju. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale zastępuje inne tłuszcze do smażenia.
Składniki:500 g
drobiowych wątróbek1 mała
cebula2 ząbki
czosnku2-3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda100 g
masła w temperaturze pokojowej1 łyżeczka suszonego
tymianku1/4 łyżeczki zmielonego
ziela angielskiego60 ml
whisky2 łyżki
śmietanysólpieprz3 łyżki roztopionego
masłaWykonanie:Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny Smakowita Pajda, wkładamy i
wątróbki i smażymy do momentu, aż
wątróbki się przyrumienią, ale w środku pozostaną lekko różowe.
Cebulę i
czosnek obieramy i drobno siekamy. Usmażone
wątróbki przekładamy do miski, a na patelni smażymy
czosnek i
cebulę, do lekkiego zeszklenia. Następnie warzywa zalewamy
whisky, mieszamy i zawartość patelni wkładamy do miski z
wątróbkami. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy. Następnie masę przekładamy do miseczki i polewamy roztopionym
masłem. Wkładamy do lodówki podajemy schłodzone.
Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarne frajda !", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.