ßßß Cookit - przepis na Pasztet z wątróbek drobiowych

Pasztet z wątróbek drobiowych

nazwa

Wykonanie

Pasztet jest bardzo delikatny, aczkolwiek z wyczuwalną nutą goryczki. Aby tę goryczkę złagodzić dodałam do pasztetu majonez. Wyszedł bardzo smaczny. A inspiracja był przepis Roberta Makłowicza .
Składniki:
1 kg wątróbek drobiowych
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 kostki masła
200 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
tymianek
Wykonanie:
Wątróbki smażę na maśle, porcjami, na rumiano, ale nie ścinam ich całkiem w środku. Pozostawiam krwiste. Osączam na durszlaku.
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle aż będzie szklista.
Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę oraz podsmażone i osączone wątróbki. Podduszam przez kilka minut, podlewam winem i ponownie duszę przez około 5 minut, doprawiam do smaku.
Zestawiam i studzę do temperatury pokojowej. Wszystko przekładam łącznie z sosem z duszenia i miksuję na gładką masę. Dodaję miękkie masło i ponownie miksuję. Dodaję majonez, w razie konieczności doprawiam do smaku i mieszam. Foremkę wykładam folią do żywności, nakładam masę mięsną, wyrównuję wierzch i wstawiam do lodówki na całą noc. Smarowidło na chleb mam gotowe :)
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2015/02/pasztet-z-watrobek-drobiowych.html