Wykonanie
Pasztet jest bardzo delikatny, aczkolwiek z wyczuwalną nutą goryczki. Aby tę goryczkę złagodzić dodałam do pasztetu
majonez. Wyszedł bardzo smaczny. A inspiracja był przepis Roberta Makłowicza .
Składniki:1 kg
wątróbek drobiowych2
cebule2 ząbki
czosnku2 kostki
masła200 ml czerwonego
wytrawnego wina2 łyżki
majonezusólpieprztymianekWykonanie:
Wątróbki smażę na
maśle, porcjami, na rumiano, ale nie ścinam ich całkiem w środku. Pozostawiam krwiste. Osączam na durszlaku.
Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na
maśle aż będzie szklista.
Dodaję
czosnek przeciśnięty przez praskę oraz podsmażone i osączone
wątróbki. Podduszam przez kilka minut, podlewam
winem i ponownie duszę przez około 5 minut, doprawiam do smaku.
Zestawiam i studzę do temperatury pokojowej. Wszystko przekładam łącznie z sosem z duszenia i miksuję na gładką masę. Dodaję miękkie
masło i ponownie miksuję. Dodaję
majonez, w razie konieczności doprawiam do smaku i mieszam. Foremkę wykładam folią do żywności, nakładam masę
mięsną, wyrównuję wierzch i wstawiam do lodówki na całą noc. Smarowidło na
chleb mam gotowe :)
SMACZNEGO!