Wykonanie
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku kochani , w końcu ogarnęłam się po operacji i wróciłam do kuchni na dobre. Dziś coś szybkiego , smacznego na kolacje i śniadanie. Fajne gdy wpadną goście.Składniki :150 g
masła250 g
wątróbki wieprzowej250 g
wątróbki drobiowej2 średnie
cebule1 posiekany lub zmiażdżony ząbek
czosnku1/4 łyżeczki
tymianku1/4 łyżeczki
estragonu1/4 łyżeczki
majeranku1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego3 kuleczki
ziela angielskiego ( zmielone lub drobno zmiażdżone )3 łyżki stołowe
whiskyPrzygotowanie :W rondlu lub na patelni rozpuszczamy 100 g
masła .Dodajemy posiekaną
cebule i
czosnek - szklimy nie rumieniąc ok 4 min. Następnie dodajemy
zioła ,
sól i
pieprz , mieszamy. Dodajemy oczyszczoną , umytą i osuszoną
wątróbkę i smażymy cały czas mieszając ok 8-10 min. Na koniec dodajemy
whisky , mieszamy i zdejmujemy z gazu. Przelewamy wszystko do głębokiego naczynia i miksujemy lub blendujemy . Przekłamy do miseczki .Pozostawiamy do ostygnięcia. Rozpuszczamy pozostałe
masło i zalewamy nim pasztet.Przystrajamy zieloną
pietruszką lub świeżą
bazylią. Zakrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w lodówce na 3-6 godzin a najlepiej na całą noc. Pasztet świetnie smakuje zarówno ze świeżym
pieczywem jak i z grzankami. Doskonale komponuje się
smakowo z
żurawiną.Smacznego :)
:)