ßßß Cookit - przepis na Pâté z drobiowych wątróbek

Pâté z drobiowych wątróbek

nazwa

Wykonanie

Piekłam bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem i pomyślałam sobie, że przydałoby się coś dobrego do ich posmarowania. Bagietka, nieodzowny element kuchni francuskiej, więc i ciąg dalszy powinien być francuski... A ponieważ uwielbiam wszelakie smarowidła, padło na p âté z drobiowych wątróbek. Poszperałam w necie i oto moja wersja tego dania. Duet chrupiąca bagietka z kozim serem i p âté rewelacyjna !
Do usmażenia wątróbek do p âté użyłam smalczyku roślinnego, zamiast oleju. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale zastępuje inne tłuszcze do smażenia.
Składniki:
500 g drobiowych wątróbek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
100 g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
60 ml whisky
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
3 łyżki roztopionego masła
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy smalczyk roślinny Smakowita Pajda, wkładamy i wątróbki i smażymy do momentu, aż wątróbki się przyrumienią, ale w środku pozostaną lekko różowe. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Usmażone wątróbki przekładamy do miski, a na patelni smażymy czosnek i cebulę, do lekkiego zeszklenia. Następnie warzywa zalewamy whisky, mieszamy i zawartość patelni wkładamy do miski z wątróbkami. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy. Następnie masę przekładamy do miseczki i polewamy roztopionym masłem. Wkładamy do lodówki podajemy schłodzone.
Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarne frajda !", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/02/pate-z-drobiowych-watrobek.html