ßßß Cookit - przepis na Makaron z kapustą i pieczarkami

Makaron z kapustą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Pin It
Wprawdzie to danie raczej świąteczne, ale u mnie w domu chętnie jada się je też poza okresem świątecznym. A, że w beczce w garażu stoi jeszcze reszta kapusty kiszonej na jesieni, to trzeba ją jakoś zagospodarować :-).
Składniki:
70 dag kiszonej kapusty, dobrze odciśniętej
1 duża pokrojona cebula
1/2 kilograma pokrojonych pieczarek
garść suszonych grzybów
1 opakowanie dowolnego makaronu
sól, pieprz, mielone ziele angielskie
olej
Wykonanie:
Grzyby moczymy w letniej wodzie, następnie gotujemy je w niewielkiej ilości wody ok 20-30 minut. Odcedzamy, a grzyby drobno kroimy. Wody nie wylewamy, dodamy ją później do kapusty.
W międzyczasie kroimy kapustę. Na patelni podsmażamy cebulę, a później pieczarki. Dodajemy kapustę, grzyby, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy na małym ogniu 30-40 minut.
Gotujemy makaron al dente i mieszamy z kapustą. Danie jest najlepsze następnego dnia, gdy smaki się przenikną.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/03/makaron-z-kapusta-i-pieczarkami.html