Wykonanie
Pin It
Wprawdzie to danie raczej świąteczne, ale u mnie w domu chętnie
jada się je też poza okresem świątecznym. A, że w beczce w garażu stoi jeszcze reszta
kapusty kiszonej na jesieni, to trzeba ją jakoś zagospodarować :-).Składniki:70 dag
kiszonej kapusty, dobrze odciśniętej1 duża pokrojona
cebula1/2 kilograma pokrojonych
pieczarekgarść
suszonych grzybów1 opakowanie dowolnego
makaronusól,
pieprz, mielone
ziele angielskieolejWykonanie:
Grzyby moczymy w letniej wodzie, następnie gotujemy je w niewielkiej ilości
wody ok 20-30 minut. Odcedzamy, a
grzyby drobno kroimy.
Wody nie wylewamy, dodamy ją później do
kapusty.W międzyczasie kroimy
kapustę. Na patelni podsmażamy
cebulę, a później
pieczarki. Dodajemy
kapustę,
grzyby, podlewamy
wywarem z
grzybów i dusimy na małym ogniu 30-40 minut.Gotujemy
makaron al dente i mieszamy z
kapustą. Danie jest najlepsze następnego dnia, gdy smaki się przenikną.